FB PageView

VATA – PITTA – KAPHA

18.05.2021
από Admin Admin
VATA – PITTA – KAPHA

Η Αγιουρβέδα που παγκόσμια αποκαλείται «Η επιστήμη της Ζωής» ή και αλλιώς «Ιατρική Νου-Σώματος» είναι η επιστήμη «της θετικής υγείας και της εκπλήρωσης του σκοπού της ζωής». Βασικό της σκοπό αποτελεί η παροχή άριστης ενέργειας και ικανής νοημοσύνης, ώστε να ζήσουμε πολύ καιρό και ευτυχισμένα, αλλά και παράλληλα να συμβάλλουμε στην ευημερία όλου του κόσμου γύρω μας.

Μέσα από τον τρόπο που τρώμε, που ασκούμαστε/κινούμαστε, από το περιβάλλον μας (έμψυχο-άψυχο), από τον τρόπο που αναπνέουμε, που κοιμόμαστε μέχρι και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μελετάμε, διαλογιζόμαστε και προσευχόμαστε μας βοηθά να αποκτήσουμε την βαθιά Γνώση του Εαυτού μας, αλλά και της Ύπαρξης και της Δημιουργίας γύρω μας. Έτσι, στην συνέχεια μπορούμε να κάνουμε τις ανάλογες, καλύτερες, δυνατές επιλογές γνωρίζοντας τις επιπτώσεις των όποιων επιλογών μας, αναπτύσσοντας την επίγνωση, την ενσυναίσθηση, ώστε σταδιακά να γινόμαστε καλύτεροι και να εξελισσόμαστε. Σε αντίθεση με την μεταβλητότητα της σύγχρονης ιατρικής, οι αρχές και οι μέθοδοι της Αγιουρβέδα έχουν παραμείνει σταθερές και αναλλοίωτες στον χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αγιουρβέδα απορρέει από την κατανόηση των αμετάβλητων νόμων του Σύμπαντος και όχι από την απλή ανθρώπινη εφευρετικότητα. Αναγνωρίζει την κοινή προέλευση του σύμπαντος και της ανθρώπινης φύσης. Ο άνθρωπος αποτελεί «μινιατούρα» - πιστό αντίγραφο του ευρύτερου κόσμου και περιλαμβάνει τις ίδιες δυνάμεις της δημιουργίας, της συντήρησης, της καταστροφής. Το Σύμπαν είναι ένας «ενιαίος οργανισμός» με μία ενιαία Συνείδηση. Για τη δημιουργία του απαιτούνται δύο είδη ουσιών - οι υλικές και οι άυλες. Οι υλικές δημιουργούν την εξωτερική μορφή των πραγμάτων, ενώ οι άυλες τις εσωτερικές ιδιότητες. Οι υλικές ουσίες είναι τα 5 στοιχεία που είναι υπεύθυνα για την μετρήσιμη διάσταση των πραγμάτων, ενώ οι άυλες ιδέες δίνουν το νόημα αυτών των ίδιων των πραγμάτων. Συνεπώς σε κάθε άνθρωπο ενυπάρχουν και οι δύο αυτές ουσίες. Η βαθύτερη ιδέα, η νοημοσύνη (Sattva), η κινητήρια ενέργεια (Rajas) και η αυθύπαρκτη αδράνεια (Tamas) είναι οι τρεις παράγοντες που βρίσκονται πίσω από την ύπαρξη κάθε ουσίας. Δεν έχουν μορφή, ωστόσο, είναι γνώριμες μόνο από τις επιδράσεις που προκαλούν. Καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας και το εάν εξελίσσουμε ή όχι τη Συνείδησή μας (Sattva) εάν επεκτείνουμε ή όχι το εγώ μας (Rajas) ή απλά εμμένουμε στην αδράνεια και την άγνοια (Tamas).

 

Sattva Συνείδηση ή νοημοσύνη
Rajas Κίνηση ή δράση
Tamas Αδράνεια που παρεμποδίζει τα παραπάνω




Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα στοιχεία είναι ο πηλός από τον οποίο φτιάχνεται ένα δοχείο, ενώ οι Gunas είναι αυτά που ευθύνονται για το αν το δοχείο θα γίνει όμορφο ή άσχημο.

 

Η Αγιουρβέδα εξηγεί όλες τις σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με τις αντίστοιχες κινήσεις του εξωτερικού σύμπαντος. Οι τρεις κύριες δυνάμεις του εξωτερικού κόσμου είναι: ο Ήλιος, το Φεγγάρι, ο Άνεμος που ορίζουν όλες τις φυσικές διαδικασίες. Ο Ήλιος είναι η ενέργεια του μετασχηματισμού, αντιπροσωπεύεται από την Φωτιά και αντιστοιχεί στο Pitta ή πύρινη ενέργεια. Το Φεγγάρι είναι το μέσο ψύχρανσης, αντιπροσωπεύει το συνδυασμό γης και νερού και αντιστοιχεί στο Kapha ή υδάτινη ενέργεια μέσα μας και ο Άνεμος είναι η αρχή της κίνηση ή ώθησης αντιπροσωπεύεται από το συνδυασμό αέρα και αιθέρα και αντιστοιχεί στο Vata ή αέρινη ενέργεια. Ο Ήλιος με τη θερμότητα και το φως του βοηθά τις υπάρξεις να αναπτύσσονται. Το Φεγγάρι μέσω της υδάτινης και συναισθηματικής του δράσης συμβάλλε στη θρέψη, ενώ ο Άνεμος με τις κινήσεις και αυξομειώσεις του διεγείρει (δημιουργία, διατήρηση, καταστροφή).Οι ενέργειες Vata, Pitta, Kapha είναι εκφράσεις των πάντων στο Σύμπαν. Σε ανθρώπινο επίπεδο εκφράζονται σαν αγιουρβεδικές ιδιοσυγκρασίες, έτσι έχουμε τους 10 αγιουρβεδικούς τύπους, από τις ενέργειες αυτές και τους συνδυασμούς τους.

Οι δέκα αγιουρβεδικές ιδιοσυγκρασίες

1 Vata
2 Pitta
3 Kapha
4 Vata Pitta
5 Pitta Vata
6 Vata Kapha
7 Kapha Vata
8 Pitta Kapha
9 Kapha Pitta
10 Vata Pitta Kapha

Ο συνδυασμός αυτός την ώρα της σύλληψης αποτε-λεί τον βασικό αγιουρβεδικό μας τύπο «Prakruti», αυ-τός ο συνδυασμός αλλάζει με τους παράγοντες στη διάρκεια της ζωής «Vikruti». Στόχος είναι η Prakruti να ισούται με την Vikruti. Είναι καλό η διάγνωση-συ-μπλήρωση των τεστ να γίνεται πάντα με την καθοδή-γηση ενός έμπειρου αγιορβεδικού ειδικού. Βρίσκο-ντας τον αγιουρβεδικό μας τύπο ξεκινάει για τον κα-θένα ένα εσωτερικό, μοναδικό ταξίδι αυτοΐασης και αυτοβελτίωσης. Αξιοποιώντας τα ανάλογα εργαλεία, τεχνικές και παράγοντες αυτοθεραπείας (διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης) θα μπορούμε να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές στη ζωής μας τόσο όσον αφορά την εξέλιξη του δικού μας εαυτού, αλλά και όσον αφορά το περιβάλλον που μπορούμε να επηρεάσουμε* Στο Σπίτι της Αγιουρβέδα μπορείτε να αναζητήσετε τα κατάλληλα εργαλεία και τους ειδικούς που θα σας βοη-θήσουν να βρείτε τον δικό σας αγιουρβεδικό σας τύπο.

Vata Αέρας και Αιθέρας(Κίνηση) Μέσο εξέλιξης Ξηρό, τραχύ, γρήγορο, κινητό π.χ. από οτιδήποτε ξηρό το Vata αυξάνεται, είτε από το ξηρό κλίμα, είτε από την κατανάλωση ξηράς τροφής.
Pitta Φωτιά και Νερό (Ενέργεια) Μέσο μεταμόρφωσης Καυτερό (οξύ), στυφό (ξινό), υγρό. Από οτιδήποτε ζεστό το Pitta επιδεινώνεται, είτε από την καυτερή τροφή, είτε από την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι.
Kapha Γη και Νερό (Πυκνότητα και Συνοχή) Μέσο συνοχής Βαρύ, αργό σταθερό, μαλακό, οτιδήποτε βαρύ κάνει κακό στο Kapha, είτε είναι βαριά-λιπαρή τροφή, είτε βαρύς μουντός καιρός. γλυκό














18 Μαΐου 2021
Πηγή: Holistic Life

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία