FB PageView

Άρθρο στο περιοδικό natura - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ VATA ΕΠΟΧΕΣ

15.04.2023
από Anastasia

Σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουρβέδα, τα πάντα στο Σύμπαν αποτελούν μια σύσταση/ έκφραση των τριών βασικών ενεργειών/doshas: Vata, Pitta, Kapha. Σε ανθρώπινο επίπεδο αυτές οι ενέργειες συνδυάζονται με ένα μοναδικό τρόπο από τη σύλληψη/γέννηση για τον καθένα και ορίζουν τον αγιουρβεδικό του τύπο, την αγιουρβεδική του ιδιοσυγκρασία (prakriti). Φθινόπωρο- Χειμώνας: Vata εποχές 

♦ της Σοφίας Παπαδοπούλου,
Χημικός, Researcher of Ayurveda, Πρόεδρος Ayurveda Hellas

Στην πορεία της ζωής, ο συνδυασμός αυτός μεταβάλλεται από διάφορους παράγοντες (διατροφή-κίνηση-περιβάλλον-τρόπος ζωής-τρόπος σκέψης) και ορίζουν τη λεγόμενη vikruti. Δείκτης ισορροπίας και υγείας στο αγιουρβεδικό σύστημα είναι: prakriti=vikruti. * Φθινόπωρο Χειμώνας: Vata εποχές

Γνωρίζοντας λοιπόν τον αγιουρβεδικό μας τύπο επιλέγουμε όλους τους παράγοντες lifestyle που μας ταιριάζουν και μας ισορροπούν ανάλογα. Πέρα από την αγιουρβεδική ιδιοσυγκρασία υπάρχουν Vata-Pitta-Kapha τροφές, βότανα, χρώματα, ώρες, εποχές, και όλες οι εκδηλώσεις της ζωής. Έτσι λοιπόν, το φθινόπωρο και οι αρχές του χειμώνα είναι εποχές Vata. Φθινόπωρο Χειμώνας: Vata εποχές

 

Ιδιότητες της ενέργειας Vata

Vata στα σανσκριτικά σημαίνει κυριολεκτικά άνεμος, γι’ αυτό η dosha/ενέργεια Vata έχει την ποιότητα του ανέμου. Όπως ο άνεμος, η Vata είναι η δύναμη της επικοινωνίας και της κίνησης στο σώμα, επηρεάζοντας τις άλλες δύο doshas – πράγματι, χωρίς Vata, oι ενέργειες Pitta και Κapha είναι αδρανείς.

Οι ιδιότητες της Vata είναι: ψυχρό, ελαφρύ, τραχύ, κινητικό, ακανόνιστο, λεπτό, διαυγές, ξηρό και στυπτικό ενώ οι γεύσεις που της ταιριάζουν είναι το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό.

Η Vata είναι υπεύθυνη για όλες τις κινήσεις στο σώμα: τη ροή ή την αναπνοή, την έκφραση της ομιλίας, την κυκλοφορία του αίματος, την αποβολή των αποβλήτων και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Κινεί το διάφραγμα, τους μύες και τα άκρα, και διεγείρει τη διάνοια.
Εκείνοι που έχουν τη Vata ως κυρίαρχη ενέργεια στο σώμα τους έχουν λεπτό πρόσωπο και είναι είτε πολύ ψηλοί είτε κοντοί. Έχουν ξηρό δέρμα και κακή κυκλοφορία, συχνά υποφέρουν από κρύα χέρια και πόδια.

Οι τύποι Vata κινούνται όπως ο άνεμος, αγαπούν την αλλαγή και είναι πολύ παρορμητικοί. Όταν βρίσκονται σε ισορροπία, είναι δημιουργικοί, γεμάτοι ιδέες και έμπνευση και συνήθως γίνονται εφευρέτες, χορευτές, συγγραφείς ή καλλιτέχνες.
– Όταν η ενέργεια Vata είναι σε ισορροπία υπάρχει άνετη κίνηση, τακτική αναπνοή, σταθερή όρεξη, φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, ενθουσιασμός, καλή ενέργεια, ήρεμο μυαλό και εμπνευσμένη δημιουργικότητα.
– Αντίθετα όταν βρίσκεται σε ανισορροπία εκδηλώνονται διάφορες διαταραχές κι ασθένειες, όπως απώλεια βάρους, ξηρό δέρμα, αφυδάτωση, υπερβολικό φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, ακανόνιστη πέψη, υπέρταση και αϋπνία. Ακόμη, παρουσιάζονται προβλήματα μνήμης, ασθένειες του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος (οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα) και διαταραχές αναπνοής.

Εξισορρόπηση της Vata

Όταν η εποχή του φθινοπώρου φτάνει στο κατώφλι μας, νιώθουμε ήδη τη μετάβαση στην ενέργεια Vata. Προκειμένου να διατηρηθεί η ηρεμία και η ζωντάνια αυτή την εποχή του χρόνου, η Αγιουρβέδα γενικά συνιστά τις πιο βαριές, ζεστές, υγρές, σταθερές και απαλές ιδιότητες μέσω διατροφικών επιλογών και επιλογών του τρόπου ζωής μας.

Το θεραπευτικό οπλοστάσιο της Αγιουρβέδα

Τα βασικά εργαλεία που διαθέτει η Αγιουρβέδα για να «μαστορέψει» τις διάφορες δυσαρμονίες της ζωής, είναι η βοτανοθεραπεία της**, οι αγιουρβεδικές πρακτικές***, τεχνικές και κούρες (τεχνικές αναπνοής, μουσικοθεραπεία, διαλογισμός, γιόγκα), και βέβαια life style ανάλογα με τον αγιουρβεδικό τύπο του καθένα.

Η ιατρική της Αγιουρβέδα προτείνει την εξάσκηση της pranayama (ασκήσεις αναπνοής), ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρούμε τις πρακτικές αυτο-φροντίδας σε συντονισμό με τους ρυθμούς της φύσης.

Πριν ξεκινήσουμε την pranayama, η Αγιουρβέδα συνιστά τις τεχνικές Νeti & Νasya για να ενισχύσουμε τη ροή της prana και την ικανότητά μας να παίρνουμε μια πλήρη βαθιά αναπνοή. Έτσι διευκολύνεται το άνοιγμα των ιγμορείων, αυξάνεται η ροή της πράνα και εμβαθύνεται η τεχνική της πραναγιάμα.

Οι τεχνικές Neti & Νasya συστήνονται από την Αγιουρβέδα στα πλαίσια της καθημερινής πρωινής ρουτίνας.

#Αγιουρβεδική Βοτανοθεραπεία**

Τα βασικά αγιουρβεδικά βότανα που εξισορροπούν τη Vata είναι: aswanganda, haridra, amalaki, boswellia/shallaki, brahmi, turmeric/κουρκουμίνη.

#Βασικές Aγιουρβεδικές Πρακτικές***

Όλες οι Αγιουρβεδικές Πρακτικές αποσκοπούν στην εξισορρόπηση των τριών βασικών λειτουργιών: νευρικό, ανοσοποιητικό και αποτοξίνωση.

♦ Αbhyangamm / Fullbody μασάζ

Πέρα από το αγιουρβεδικό αυτο-μασάζ, που καλό είναι να το εντάξουμε στην καθημερινή ρουτίνα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζήσουμε τη βαθιά θεραπευτική εμπειρία του επαγγελματικού Abhyangamm. Πρόκειται για ένα απαλό και συνάμα ισχυρό μασάζ που εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών και στο οποίο χρησιμοποιούνται ειδικά χλιαρά θεραπευτικά έλαια, επιλεγμένα ανάλογα με την prakriti του ατόμου και το θέμα που αντιμετωπίζει.

Το αγιουρβεδικό μασάζ δεν είναι απλά μια μάλαξη, αλλά μέσα από την διαδικασία εξισορρόπησης των ενεργειών Vata, Pitta, Kapha, επηρεάζει όλες τις ψυχοσωματικές λειτουργίες. Παίζει λοιπόν μεγάλο ρόλο το ποιος το εφαρμόζει, σε τι περιβάλλον γίνεται, με τι υλικά, γιατί συν τοις άλλοις έχει να κάνει και με μια “ενεργειακή ανταλλαγή”.

Η τακτική εφαρμογή του Abhyangamm προστατεύει από το στρες, το άγχος, την εξουθένωση και τη διατάραξη κυρίως της Vata ενέργειας.

♦ Swedam – Βοτανόλουτρο

Πρόκειται για μία αγιουρβεδική τεχνική αποτοξίνωσης όλου του σώματος, σε ειδική καμπίνα που γεμίζει με ατμό από κατάλληλα βότανα.

♦ Shirodhara

Με αυτή τη μέθοδο, εγχέεται σταθερά ειδικό αγιουρβεδικό έλαιο στο τρίτο μάτι, στην περιοχή της κεφαλής για 30 – 40 λεπτά. Είναι πρακτική, ιδιαίτερα ευεργετική για το άγχος, την αϋπνία, το πρόωρο άσπρισμα & την απώλεια των μαλλιών, τoυς πονοκεφάλους. Επαναφέρει τη διαταραγμένη ισορροπία, κυρίως της Vata ενέργειας.

♦ Udvartana Massage

Ευεργετικό μασάζ σε όλο το σώμα με μείγμα βοτάνων σε σκόνη. Βοηθάει πολύ στην αποτοξίνωση, το αδυνάτισμα και την κυτταρίτιδα.

♦ Shiro Abhyangamm 

Αγιουρβεδικό μασάζ κεφαλής, με ειδικό θεραπευτικό χλιαρό λάδι και συγκεκριμένες κινήσεις στο κεφάλι, στον αυχένα και στην πλάτη.

♦ Nasyam

Στη ρινική αυτή εφαρμογή, χορηγούνται στη μύτη σταγόνες ειδικού βοτανικού ελαίου και ακολουθούν ειδικές κινήσεις μασάζ στην περιοχή. Είναι ευεργετική σε προβλήματα όπως ιγμορίτιδα, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, νευρολογικές δυσλειτουργίες, ακαμψία του λαιμού, και οτιδήποτε έχει να κάνει με το κεφάλι.

♦ Basti

Αγιουρβεδική πρακτική, όπου ειδικό θεραπευτικό χλιαρό λάδι εφαρμόζεται τοπικά σε διάφορα σημεία του σώματος. Απομακρύνει πόνους και φλεγμονές κυρίως στο κάτω μέρος της πλάτης, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, κ.λπ.

♦ Karna Pοοran

Ειδικό βοτανικό λάδι ενσταλάζεται στα αυτιά με παράλληλες κινήσεις μασάζ στην περιοχή. Βοηθάει σε ότι έχει να κάνει με τα αυτιά και την ακοή. Συμβάλει επιπλέον στην αναζωογόνηση όλων των οργάνων στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού. Συνήθως συνδυάζεται με τη Nasyam πρακτική.

♦ Aksi Tarpanam

Αγιουρβεδική ανανεωτική θεραπεία ειδική για τα μάτια. Τα μάτια «πλένονται» με καθαρή μορφή εξαγνισμένου γκι (ghee) για 2 έως 10 λεπτά περίπου. Βοηθά στο σύνδρομο της ξηροφθαλμίας, ανακουφίζει την ένταση των ματιών λόγω χρήσης υπολογιστή, οδήγησης, μεταμεσονύκτιων δραστηριοτήτων, έντονου ηλιακού φωτός.

* Βρείτε το δικό σας αγιουρβεδικό τύπο με τη βοήθεια των ειδικών συμβούλων στο #thehomeofayurveda.

Όλες οι Aγιουρβεδικές Πρακτικές διδάσκονται και εφαρμόζονται στους πρότυπους χώρους εφαρμογής βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών της Ayurveda Hellas. Πληροφορίες Τ. 210 3632350, 2310 887679.

#TheHomeofAyurveda

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Αφήστε το σχόλιο σας
ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία