FB PageView

Η πνευματικότητα στην Αγιουρβέδα - Άρθρο στο περιοδικό natura

15.04.2023
από Anastasia

Ένα Εσωτερικό Ταξίδι στην Αιωνιότητα

«Σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας τόπος χωρίς αρρώστιες, ένας τόπος που δεν νιώθει ποτέ του πόνο και που δεν μπορεί να γεράσει ή να πεθάνει. Όταν πηγαίνετε σ’ αυτόν τον τόπο, οι περιορισμοί που όλοι απευχόμαστε παύουν να υπάρχουν. Αυτός ο τόπος ονομάζεται Τέλεια Υγεία. Οι επισκέψεις μας στον τόπο αυτό μπορεί να είναι πολύ σύντομες ή μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Ακόμη και η πιο σύντομη επίσκεψη, όμως, ενσταλάζει μια βαθιά αλλαγή. Όσο βρίσκεστε εκεί οι παραδοχές που ισχύουν για μια κοινή ύπαρξη μεταλλάσσονται κι αρχίζει να ανθίζει η πιθανότητα για μια νέα ύπαρξη Ανώτερη και πιο Ιδεώδης.» Η Πνευματικότητα στην Αγιουρβέδα

♦ Deepak Chopra

Αυτός ο τόπος είναι ουσιαστικά εκεί στο βάθος της ψυχής μας, είναι ο Ανώτερος Εαυτός μας και η πνευματική μας διάσταση. Και η Αγιουρβέδα, ανάμεσα σε άλλα, είναι η «τεχνολογία» που μας φέρνει σε επαφή με αυτόν τον τόπο, μέσα από το «Κβαντομηχανικό μας Σώμα». Η Πνευματικότητα στην Αγιουρβέδα 

 της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός,
Researcher of Ayurveda, Πρόεδρος Ayurveda Hellas

Η Φυσικοχημεία, άλλωστε, μας πληροφορεί  πως το βασικό δομικό υλικό της φύσης βρίσκεται στο κβαντικό επίπεδο, πιο πέρα από το επίπεδο των ατόμων και των μορίων. Το «κβάντο», η βασική μονάδα ύλης ή ενέργειας είναι από 10 έως 100 εκατομμύρια μικρότερο από το άτομο. Σε αυτό το επίπεδο, η ύλη εναλλάσσεται με την ενέργεια. Τα κβάντα είναι «φτιαγμένα» από αόρατες δονήσεις (αμυδρά ίχνη ενέργειας) που περιμένουν να αποκτήσουν φυσική μορφή. Κάτω από ένα σωματικό παλμό υπάρχει κι ένας κβαντικός παλμός που δονείται από μια κβαντική καρδιά που τον προκαλεί.

Η Αγιουρβέδα θεωρεί ότι κάθε όργανο ή διαδικασία στο ανθρώπινο σώμα έχουν ένα κβαντικό ισοδύναμο. Επεμβαίνει στο ίδιο το Κβαντομηχανικό Σώμα και από εκεί μπορεί να φέρει αλλαγές ακόμη και στο συμπαγές επίπεδο της φυσιολογίας.

 

Γι’ αυτό πολλές φορές συναντούμε τον όρο “κρυμμένη φυσιολογία”. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η διαθέσιμη ισχύς στο κβαντικό επίπεδο είναι άπειρα μεγαλύτερη από εκείνη που συναντάμε σε ένα συμπαγές επίπεδο. Μια βασική κβαντική αρχή είναι ότι τα πιο λεπτά επίπεδα της φύσης διατηρούν τη μεγαλύτερη δυναμική ενέργεια.

Και βέβαια μην ξεχνάμε μια άλλη βασική αρχή στη Φυσική, ότι: «Η ενέργεια δεν χάνεται, εναλλάσσεται ή μετουσιώνεται». Σ’ αυτή μας τη διάσταση αγγίζουμε την Αιωνιότητα…

Πνευματικότητα και Αγιουρβεδική προσέγγιση

Η Πνευματικότητα (δηλαδή, η διαδικασία να προσεγγίσουμε την πνευματική μας διάσταση) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αγιουρβεδική θεραπευτική προσέγγιση. Αξίζει εδώ να σημειώσω τη διαφορά ανάμεσα στην Ολιστική και την Εναλλακτική Υγεία –Ιατρική. Η Ολιστική δέχεται το Όλον (Σώμα-Νους-Πνεύμα) ενώ η Εναλλακτική αποτελεί μια διαφορετική φυσική πρόταση σε σχέση με τη Συμβατική Ιατρική, σίγουρα πιο υγιεινή, ωστόσο χωρίς να έχει στη βάση της τον «Ανώτερο Εαυτό» ή την Πνευματικότητα. Αυτή λοιπόν είναι η ειδοποιός διαφορά που δρα καταλυτικά και βέβαια μπορεί να δίνει πιο «ριζικές προοπτικές». Κι εδώ ίσως πρέπει να σημειώσουμε ότι η πνευματικότητα δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία. Η θρησκεία μπορεί να είναι το μονοπάτι που να οδηγήσει στην πνευματικότητα.

 

Ιατρική Νου – Σώματος 

Μια από τις επικρατέστερες παγκοσμίως ονομασίες της Αγιουρβέδα είναι «Ιατρική Νου-Σώματος». Κι αυτό γιατί, μεγάλο μέρος της αναλίσκεται στο Νου και την καλύτερη διαχείρισή του. Θεωρείται ότι ο Νους αποτελεί «βασικό κόμβο» ανάμεσα στη Σωματική –Ενεργειακή Υπόσταση και στη Συνειδησιακή – Πνευματική Υπόσταση. Αν ο Νους είναι «μπλοκαρισμένος» με τις περίπου 80.000 σκέψεις ανά ημέρα, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι αρνητικές ή άχρηστες, τότε η kundalini δεν ρέει ελεύθερα στα τσάκρας (βασικά ενεργειακά κέντρα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης). Θυμίζω πως οι άχρηστες και αρνητικές σκέψεις έχουν να κάνουν με το παρελθόν, το μέλλον και τους άλλους. Οι θετικές από την άλλη πλευρά, έχουν σχέση με το Τώρα, τον Εαυτό και εξέλιξή του, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να προσφέρει στο όποιο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει.

Στόχος, λοιπόν, βασικός στην Αγιουρβέδα είναι να είσαι ευέλικτος, υγιής και σε επαγρύπνηση Νους, που θα μπορεί να μετουσιώνει τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές, επιτρέποντας την ενεργοποίηση της Συνειδησιακής –Πνευματικής μας Υπόστασης. Μας δίνει λοιπόν την προοπτική του Άπειρου και του διαχρονικού σπάζοντας τα «κουτιά» του πεπερασμένου.

Μόνον όταν οι σκέψεις μπορούν να παράγουν ανώτερα συναισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης, συμπόνιας, κατανόησης, συγχώρεσης, αυτοπεποίθησης κόντρα στα αντίστοιχα του φόβου, της ανασφάλειας, του διαχωρισμού και του «Εγώ», τότε και μόνον τότε η Συνειδητότητα αποκτά άλλη διάσταση ενεργοποιώντας συν τοις άλλοις τους λεγόμενους μηχανισμούς αυτοίασης. Όπως λέει και ο Chopra: «Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με το τίναγμα μόνο και μίας σκέψης».

Προς αυτόν το σκοπό, στην εργαλειοθήκη της Ayurveda θα βρούμε πολύτιμα εργαλεία:

Βότανα, όπως: ashwagandha, κουρκουμίνη, amalaki, triphala, κ.ά.

Τεχνικές και θεραπείες όπως : διαλογισμός, παραδοσιακή γιόγκα, panca karma, τεχνικές αναπνοής –pranayama, ηχοθεραπείες –mantras & kirtan, κ.α.

Κούρες και θεραπευτικά μασάζ, όπως: shirodhara, nasyam, karna purana, κ.α.

Ισορροπημένο lifestyle (διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης) ανάλογα με το μοναδικό μας αγιουρβεδικό τύπο.*

Τα παραπάνω μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε το ύψιστο δυναμικό μας. Να ξαναθυμηθούμε την Αληθινή μας Φύση, που άλλωστε είναι ο απώτερος σκοπός σ’ αυτή μας τη διάσταση.

Η Αγιουρβέδα μας βοηθά να αποκτήσουμε την αντοχή, το σθένος, την επίγνωση, την έμπνευση για δημιουργία ώστε το Εγώ να γίνει Εμείς και η ενσυναίσθηση, η συμπόνια, η αγάπη να κυριαρχήσουν στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Οι μικρόκοσμοί μας να συντονιστούν με το μακρόκοσμο (με τον οποίο έχουν κοινά στοιχεία), με το Αιώνιο, το Διαχρονικό και το Άπειρο.

Νamaste**

 ** Πνευματικός χαιρετισμός που σημαίνει: το θεϊκό κομμάτι μέσα μου αναγνωρίζει το θεϊκό κομμάτι μέσα σου και γινόμαστε ΕΝΑ.

*Όλα αυτά διδάσκονται κι εφαρμόζονται στο «Σπίτι της Αγιουρβέδα – The Home of Ayurveda» τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Εδώ μπορείτε, επίσης, να αναζητήσετε τα κατάλληλα “εργαλεία” και τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν και θα σας καθοδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι της πνευματικότητας, της μακροζωίας και του ευ ζην. Πληροφορίες: 210 3632350, 2310-887679. 

#TheHomeofAyurveda

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Αφήστε το σχόλιο σας
ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία