FB PageView

Μυστικά νεότητας κόντρα στα AGEs

15.11.2021
από Admin Admin
Μυστικά νεότητας κόντρα στα AGEs

Γνωρίζετε τι σημαίνει AGEs;

Οι πιο πολλοί θα απαντήσουν απλά ηλικία. Λοιπόν, είναι τα αρχικά Advanced Glycation End–products. Δηλαδή τα προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGE’s). Συσσωρεύονται στο κολλαγόνο στο δέρμα μας, στον κερατοειδή, τον εγκέφαλο, το νευρικό μας σύστημα, στις αρτηρίες και σε όλα τα ζωτικά όργανα καθώς μεγαλώνουμε. Έρευνες έδειξαν πως τα AGEs αυξάνουν το κοιλιακό λίπος, που με τη σειρά του παράγει προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες, βασική αιτία πολλαπλών εκφυλιστικών ασθενειών. Μυστικά νεότητας κόντρα στα AGEs

♦ της Σοφίας Παπαδοπούλου Χημικός, Researcher of Ayurveda Πρόεδρος Ayurveda Hellas

 

Τι είναι η γλυκοζυλίωση

Τα προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Μυστικά νεότητας κόντρα στα AGEs

Γλυκοζυλίωση λοιπόν είναι μια χημική αντίδραση κατά την οποία μια γλυκάνη (ένας πολυσακχαρίτης ή ολιγοσακχαρίτης) προσδένεται σε πρωτεΐνες, λιπίδια η άλλα οργανικά μόρια χωρίς την παρουσία ενζύμου. Η μη ενζυμική γλυκοζυλίωση είναι ένας θανάσιμος μηχανισμός της γήρανσης. Καταστρέφει τη λειτουργία των πρωτεϊνών στο σώμα και προκαλεί χρόνιες φλεγμονές, που με τη σειρά τους προάγουν την αύξηση του σωματικού βάρους και αποτελούν αιτία πολλαπλών εκφυλιστικών ασθενειών. Τέτοιες εκφυλιστικές ασθένειες είναι ο διαβήτης, ο καταρράκτης, το Αλτσχάιμερ, οι καρδιακές, νευρολογικές και νεφρικές νόσοι και ορισμένες μορφές καρκίνου. Μυστικά νεότητας κόντρα στα AGEs

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η μεθυλο-γλυοξάλη, είναι μια ουσία που παράγεται ως τελικό προϊόν προχωρημένης γλυκοζυλίωσης όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε θερμοκρασία πάνω από 300 βαθμούς. Αυτό ισχύει και για προσυσκευασμένα τρόφιμα που έχουν παστεριωθεί, ομογενοποιηθεί, εξευγενιστεί. Το λευκό αλεύρι, μίγματα κέικ, κονσέρβες, κατεψυγμένα, προψημένα, επεξεργασμένα, καβουρδισμένα προϊόντα (καφές) είναι μερικά τέτοια παραδείγματα τροφίμων.

Στόχος η νεότητα και η μακροζωία

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε γύρω στο 60% των τροφών ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα. Τα υπόλοιπα να υποβάλλονται σε πιο ήπια θερμική επεξεργασία (βράσιμο στον ατμό ή ψήσιμο σε φούρνο θερμοκρασίας 80-100C είναι προτιμότερα από το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα). Στην πραγματικότητα, η θερμότητα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των AGEs κατά 10-100 φορές. (2)

Επίσης, όταν η τροφή μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οι πρωτεΐνες γίνονται λιγότερο εύπεπτες και δεν παρέχουν όλα τα αμινοξέα στον οργανισμό. Άρα, το σώμα δεν μπορεί να παρασκευάσει τις νέες πρωτεΐνες που χρειάζεται. Έτσι, ακόμα κι αν η διατροφή μας φαίνεται να είναι αρκετά υγιεινή, μπορεί να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποσότητα επιβλαβών AGEs. Οι τροφές με τα υψηλότερα επίπεδα AGEs είναι το κρέας (ειδικά το κόκκινο), ορισμένα τυριά, τηγανητά αυγά, το βούτυρο, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα, η φρουκτόζη και τα έλαια.

Η γλυκοζυλίωση, βέβαια, προκύπτει όχι μόνο στο παραψημένο φαγητό αλλά και μέσα στο σώμα μας. Όσο μεγαλύτερο είναι το γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής τόσο μεγαλύτερη και η βλάβη. Αυτός είναι ένας λόγος για να αποφεύγει κανείς τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως σάκχαρα και άμυλα.

Προσοχή: τα καλλυντικά αυτομαυρίσματος συμβάλλουν στη γλυκοζυλίωση, καθώς προάγουν τη χημική αντίδραση επιδερμικά.

Τι να κάνουμε για να τα μπλοκάρουμε

Καταναλώνουμε τροφές με αντιοξειδωτικά. Έρευνες έδειξαν ότι ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη, η γενιστεΐνη (τη βρίσκουμε στη σόγια), η κουρκουμίνη και η βιταμίνη Β6 εναντιώνονται άμεσα ή έμμεσα στο μηχανισμό της γλυκοζυλίωσης.


O θαυματουργός ρόλος της κουρκουμίνης

Ο κουρκουμάς είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα που συστήνονται κατά του πόνου.

Εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νόσων, της αρθρίτιδας και του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση Ινδών ερευνητών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Annamalai.

Η κατανάλωση κουρκουμίνης σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη, σύμφωνα και με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cancer Research». (3)

⇒ Επιπλέον, καναδική έρευνα του Νοσοκομείου του Τορόντο αναφέρει ότι συμβάλλει στην επούλωση των αγγείων μετά από καρδιακά επεισόδια, ενώ μελετάται και η πιθανή προστατευτική δράση της στην πρόληψη του εγκεφαλικού.

Ρεσβερατρόλη κατά της γήρανσης

Η ρεσβερατρόλη (RVT) είναι από τα πιο μελετημένα αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα κατά της γήρανσης. Βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων. Επίσης την συναντούμε στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα (blueberries, cranberries, κ.α).

Τι είναι η ρεσβερατρόλη

Πρόκειται για μία πολυφαινόλη, η οποία παράγεται με φυσικό τρόπο από τα φυτά. Δρα ως φυσικό αντιβιοτικό για την άμυνά τους. Η ρεσβερατρόλη διαθέτει την εκπληκτική ιδιότητα να καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Αυτό συμβαίνει γιατί μας προστατεύει από φλεγμονές που σχετίζονται με διάφορους επιβλαβείς παράγοντες, όπως η προσβολή από παθογόνους οργανισμούς, η ακτινοβολία UV και το οξειδωτικό stress. Αποτρέπει την οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που υπάρχουν στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL). Αποτρέπει συχνές βλάβες των αιμοφόρων αγγείων, μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και προστατεύει από τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Η δράση της επηρεάζει θετικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων που υπάρχουν σε όλα τα όργανα του σώματος και συμβάλλει στην αύξηση της δραστηριότητας τους, επεκτείνοντας τη ζωή τους. (4)

Για να πετύχουμε πραγματικά τη μακροζωία και να μειώσουμε την ταχύτητα της γήρανσης, θα πρέπει να σκεφτούμε το συνολικό τρόπο ζωής μας!

“Γερνάμε από λάθος”

Έτσι αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης Αγιουρβεδικός γιατρός Deepak Chopra στο best seller βιβλίο του “Τέλεια Υγεία”. H γήρανση είναι ένα πράγμα μόνο. Η απώλεια της διάνοιας. Η θεραπεία είναι η ικανότητα της διάνοιας να αυτοεπισκευάζεται. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα το λάθος αυτό συνίσταται στην αποκλειστική ταύτιση του ατόμου με το φυσικό του σώμα. Αντίθετα πρέπει να ταυτιστεί με το κβαντομηχανικό του σώμα και την Αληθινή του Φύση! Τότε ο Νους δεν γερνάει. Είναι πέρα από κάθε ηλικία, πέρα από τη φθορά. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να αποτρέψουμε τη γήρανση, φροντίζοντας να έχουμε τη διάνοιά μας αφυπνισμένη κι ενεργή. Κάνοντας τις σωστές επιλογές στη ζωή μας!

Η πολυπόθητη φυσική αντιγήρανση είναι αποτέλεσμα ενός υγιούς οργανισμού σε όλα τα επίπεδα: ΝΟΥΣ – ΣΩΜΑ – ΠΝΕΥΜΑ…

το Σπίτι της Αγιουρβέδα (TheHomeofAyurveda), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορείτε να αναζητήσετε τα κατάλληλα “εργαλεία” και τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν και θα σας καθοδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι της φυσικής αντιγήρανσης και του “ευ ζην”.

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία