FB PageView

Αγιουρβέδα...Η τέχνη της μακροζωίας - άρθρο στο περιοδικό natura

15.04.2023
από Anastasia

Αγιουρβέδα… η τέχνη της μακροζωίας
Της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός, Researcher of Ayurveda,
Πρόεδρος Ayurveda Hellas


“Οι αντιλήψεις στην πραγματικότητα. Αλλάζοντας τις αντιλήψεις μας
αλλάζουμε την πραγματικότητά μας. Αλλάζοντας την αντίληψη μας
για το σώμα μας, για τον τρόπο που γερνά και για το χρόνο,
μπορούμε να ανατρέψουμε τη βιολογική μας ηλικία.”

DeepakChopra


Σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουρβέδα την Ιατρική Νου
Σώματος, την τέχνη του Φυσικού Ευ Ζην και της Μακροζωίας για να
ζήσουμε μια υγιή, πλούσια, δημιουργική ζωή θα πρέπει να
αναγνωρίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών που δεχόμαστε ως
αληθινά προέρχονται από συνήθεις σκέψεις. Γεννιόμαστε σε ένα
περιβάλλον όπου οι άνθρωποι συνδιαλέγονται με βάση κάποιες
επικρατούσες απόψεις για τον κόσμο. Εάν αλλάξουμε τον τρόπο που
έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε και να φερόμαστε, τότε η
διαδικασία της γήρανσης μέσα και από τις δυνατότητες του
κβαντομηχανικού μας σώματος μπορεί να διαφοροποιηθεί κατά
πολύ! Η περιοχή των κβάντα είναι η μήτρα της δημιουργίας, ο
αόρατος κόσμος όπου σχεδιάζεται και συναρμολογείται το ορατό.
Αν και στο φυσικό επίπεδο της πραγματικής ζωής, ο χρόνος, ο χώρος
κυριαρχούν και η εντροπία, η φθορά και η γήρανση αποτελούν τη
φυσική πορεία των πραγμάτων, αυτά τα στοιχεία δεν χαρακτηρίζουν
την κβαντική πραγματικότητα. Με τα λεγόμενα κβαντικά άλματα
μπορούν να γίνουν μεγάλα ή μικρά άλματα.


Τι είναι η γλυκοζυλίωση;


Το σώμα μας είναι ταυτόχρονα υλικό αλλά και μη υλικό. Είμαστε ύλη
και ενέργεια μαζί. Στο υλικό κομμάτι, βασικός παράγοντας γήρανσης
είναι η γλυκοζυλίωση. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία του
οργανισμού μας, κατά την οποία η ζάχαρη του αίματος, η γλυκόζη,
υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια και προσκολλάται στις βασικές
πρωτεΐνες του οργανισμού, την αιμοσφαιρίνη και το κολλαγόνο. Οι
πρωτεΐνες αυτές τροποποιούνται, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται
νέες επιβλαβείς ενώσεις που επηρεάζουν από τα αγγεία μέχρι το
δέρμα. Ο πρωτοπόρος στη μελέτη της γλυκοζυλίωσης Αμερικανός

ερευνητής Anthony Cerami, ονόμασε τις ενώσεις αυτές AGE's
(Advanced Glycation End Products) ή «Τελικά Προϊόντα
Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης». Τα μακρομόρια αυτά
παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία των ιστών, παράγουν
ελεύθερες ρίζες (οξείδωση) και αδρανοποιούν τα φυσικά
αντιοξειδωτικά ένζυμα. Αλλοιώνουν επίσης το DNA των κυττάρων
τροποποιώντας τις κυτταρικές λειτουργίες με αποτέλεσμα τη μείωση
της φυσικής μας άμυνας. Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι η λέξη AGE
(ηλικία στα αγγλικά) έχει ταυτόσημη έννοια με τις ενώσεις που
επιφέρουν γήρανση στον οργανισμό μας, δηλαδή τα προϊόντα
προχωρημένης γλυκοζυλίωσης.(AGE’s)
Τα AGEs συσσωρεύονται στο κολλαγόνο στο δέρμα μας, στον
κερατοειδή, τον εγκέφαλο, το νευρικό μας σύστημα, στις αρτηρίες
και σε όλα τα ζωτικά όργανα καθώς γερνάμε. Έρευνες έδειξαν πως
τα AGEs αυξάνουν το κοιλιακό λίπος που με τη σειρά του παράγει
προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες, βασική αιτία πολλαπλών εκφυλιστικών
ασθενειών.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η μεθυλο-γλυοξάλη, που είναι
μια ουσία που παράγεται ως τελικό προϊόν προχωρημένης
γλυκοζυλίωσης όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε θερμοκρασία πάνω
από 300 βαθμούς δείχνει τη σχέση της μεθυλο-γλυοξάλης με τις
παραπάνω ασθένειες. Αυτό ισχύει και για προσυσκευασμένα τρόφιμα
που έχουν παστεριωθεί, εξευγενιστεί, όπως το λευκό αλεύρι, μίγματα
κέικ, κονσέρβες, κατεψυγμένα, προψημένα, καβουρδισμένα. Η
γλυκοζυλίωση, βέβαια, προκύπτει όχι μόνο στο παραψημένο φαγητό
αλλά και μέσα στο σώμα μας, όταν το σάκχαρο στο αίμα αντιδρά με
τις πρωτεΐνες του σώματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το γλυκαιμικό
φορτίο της διατροφής τόσο μεγαλύτερη και η βλάβη Αυτός είναι ένας
λόγος για να αποφεύγει κανείς τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη,
όπως σάκχαρα και άμυλα. Αν λοιπόν θέλετε να είστε, να φαίνεστε
και να αισθάνεστε νεότεροι, αποφύγετε όλες τις μορφές της ζάχαρης
όσο γίνεται περισσότερο! Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε
γύρω στο 60% των τροφών ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα.



Στόχος: η νεότητα και η μακροζωία


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αν περιορίσουμε την κατανάλωση
των AGE’s αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής μας. Τι να κάνουμε για να
τα μπλοκάρουμε;

- Αποφεύγουμε προϊόντα με ζάχαρη, σιρόπι, φρουκτόζη,
γλυκόζη, γλυκαντικές ουσίες γενικά, αλλά και κορεσμένα
λιπαρά και κόκκινο κρέας.
- Προτιμούμε φρέσκες, ωμές τροφές, γιατί το μαγείρεμα του
φαγητού σε υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τη χημική αντίδραση.
- Αποφεύγουμε προϊόντα με φρουκτόζη, γιατί επιταχύνουν τη
διαδικασία της γλυκοζυλίωσης 10 φορές περισσότερο απ’ ό,τι
εκείνα που περιέχουν γλυκόζη.
- Καταναλώνουμε τροφές με αντιοξειδωτικά. Έρευνες έδειξαν
ότι ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη (υπάρχει στο κόκκινο
σταφύλι), η γενιστεΐνη (τη βρίσκουμε στη σόγια), η
κουρκουμίνη (πλούσια πηγή είναι το κάρι) και η βιταμίνη C, η
βιταμίνη Β6 εναντιώνονται άμεσα ή έμμεσα στο μηχανισμό της
γλυκοζυλίωσης.

Ρεσβερατρόλη κατά της γήρανσης
 
Η ρεσβερατρόλη είναι ένα από τα πιο μελετημένα αντιοξειδωτικά
και συμπληρώματα κατά της γήρανσης. Βρίσκεται κυρίως σε
υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα
των κόκκινων, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς
καρπούς, στα μούρα (blueberries, cranberries).
Πρόκειται για μία πολυφαινόλη, η οποία παράγεται με φυσικό
τρόπο από τα φυτά και δρα ως φυσικό αντιβιοτικό για την άμυνά
τους. Η ρεσβερατρόλη διαθέτει την εκπληκτική ιδιότητα να
καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης, επειδή μπορεί να
μας προστατεύει από φλεγμονές (1) που σχετίζονται από
διάφορους επιβλαβείς παράγοντες, όπως η προσβολή από
παθογόνους οργανισμούς, την ακτινοβολία UV και το οξειδωτικό
stress. Αποτρέπει την οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών
οξέων που υπάρχουν στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας
(LDL). Αποτρέπει συχνές βλάβες των αιμοφόρων αγγείων, μειώνει
τον κίνδυνο θρόμβωσης και προστατεύει από τις καρδιαγγειακές
ασθένειες. Η δράση της επηρεάζει θετικά τα μιτοχόνδρια των
κυττάρων που υπάρχουν σε όλα τα όργανα του σώματος,
επεκτείνοντας τη ζωή τους.



Η θαυματουργή κουρκουμίνη 


Aνάμεσα στα προϊόντα που μπορούν να αναστείλουν το μηχανισμό
της γλυκοζυλίωσης κυρίαρχη θέση έχει και η κουρκουμίνη. Η ένωση
αυτή είναι μια από τις πιο κλινικά δοκιμασμένες σε επιστημονικό
επίπεδο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα της
δράσης της κουρκουμίνης στη θεραπεία πολλών παθήσεων,
συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. (2)
Εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου, του
διαβήτη, των καρδιαγγειακών νόσων, της αρθρίτιδας, σύμφωνα με
επιστημονική ανασκόπηση Ινδών ερευνητών του Τμήματος
Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Annamalai. Αιώνες
τώρα, οι αγιουρβεδικοί γιατροί, χρησιμοποιούν τον κουρκουμά κατά
των πόνων και των φλεγμονών. Τώρα, οι φαρμακοβιομηχανίες τη
συμπεριλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο στα σκευάσματά τους. Ο
κουρκουμάς είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες.
Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και
στα φαρμακευτικά παυσίπονα που συστήνονται κατά του πόνου.

Για να πετύχουμε πραγματικά τη μακροζωία αντιστρέφοντας σε
μεγάλο βαθμό το ρυθμό της γήρανσης, κυρίως τη βιολογική και την
ψυχολογική μας ηλικία που είναι και οι ουσιαστικές, χρειάζεται να
βιώσουμε το σώμα μας ως ένα δίκτυο ενέργειας, μεταμορφώσεων κι
ευφυΐας, που μέσα από τη διεύρυνση της συνειδητότητας
ενεργοποιείται ανάλογα το κβαντομηχανικό μας σώμα και το
σύστημα Σώμα - Νους αποκτά τελείως διαφορετικές δυνατότητες,
ώστε τελικά «η εγκατάλειψη της αντίστασής μας και η αποδοχή της
αλλαγής μπορούν να αντιστέψουν τη γήρανση».

Πηγές:

(1)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30017172/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950688/

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Αφήστε το σχόλιο σας
ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία