FB PageView

Νέοι και υγιείς για πολλά χρόνια με τη βοήθεια της επιστήμης Αγιουρβέδα!

31.08.2018
από Admin Admin

Από τη ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Χημικό, Πρόεδρο της ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ ΕΛΛΑΣ & ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)

«Γερνάμε από λάθος» λέει χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης αγιουρβεδικός γιατρός Deepak Chopra στο Best Seller βιβλίο του «Τέλεια Υγεία». Ακόμα και αν θεωρήσουμε το σώμα μας ως μία σκέτη μηχανή, αυτή η μηχανή, κατά τη συμβατική προσέγγιση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, μπορεί να έχει διάρκεια ζωής περί τα 120 έτη,
αρκεί βέβαια να τηρηθούν οι προδιαγραφές, το εγχειρίδιο χρήσης της.

Η επιστήμη της Αγιουρβέδα

Το «εγχειρίδιο χρήσης» θεωρείται πως είναι η επιστήμη της Αγιουρβέδα, η οποία δίνει όλες τις πληροφορίες - αρχές που διέπουν τον άνθρωπο, τον καθένα ξεχωριστά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, το κάθε τι στο σύμπαν, όλη την Ύπαρξη και τη Δημιουργία. Εξετάζει όλες τις πλευρές της ζωής, όπως τι μπορεί να είναι ωφέλιμο ή επιβλαβές, για αυτό και ελεύθερα μεταφράζεται ως Αγιουρβέ- δα: η επιστήμη της ζωής. Έτσι, έχοντας κανείς τη βαθιά αυτή Γνώση μπορεί να κάνει τις ανάλογες επιλογές. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η ζωή, στο δια ταύτα, είναι το σύνολο των επιλογών μας.

Ο στόχος της Αγιουρβέδα

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της Αγιουρβέδα έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά και καινοτόμα συστήματα θεραπείας «νου - σώματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, όπου μέσα από τη βαθιά. Γνώση της Ύπαρξης, μας δίνει προτάσεις και λύσεις για να παραμείνουμε νέοι και υγιείς για πολλά-πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Deepak Chopra: στόχος της Αγιουρβέδα είναι να μας πει πως μπορούμε να επηρεάσουμε, να διαμορφώσουμε, να επεκτείνουμε και τελικά να ελέγξουμε τις ζωές μας, χωρίς την παρεμβολή των ασθενειών ή της γήρανσης. Η κατευθυντήρια αρχή της Αγιουρβέδα είναι ότι ο νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα (γι’ αυτό και αποκαλείται ως Ιατρική Νου/Σώματος) και η απελευθέρωση από τις ασθένειες
εξαρτάται από την επαφή με τη δική μας συνειδητότητα, την εξισορρόπησή της και την επέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα.

Νους και Σώμα

Σύμφωνα με έρευνες κάθε χρόνο ανανεώνεται το 98 % του συνολικού αριθμού των ατόμων του σώματος μας (αυτό
έχει επιβεβαιωθεί από ραδιοϊσοτοπικές μελέτες στα εργαστήρια του Oak RIdge της Καλιφόρνια). Πιο συγκεκριμένα, το δέρμα ανανεώνεται κάθε 5 εβδομάδες, οπότε έχουμε πολλές δυνατότητες να συντονιστούμε με αυτήν την έμφυτη εσωτερική μας δύναμη. Αυτό το συνεχές ρεύμα αλλαγής ελέγχεται στο κβαντικό επίπεδο από το σύστημα
«σώματος – νου» και παρόλα αυτά η ιατρική αφήνει αυτό το γεγονός ανεκμετάλλευτο, περιμένοντας ακόμη να κάνει
το κβαντικό άλμα. Για να αλλάξουμε τον φαινότυπο του σώματος, πρέπει να αλλάξουμε το λογισμικό του νου. Η Αγιουρβέδα μπορεί να διδάξει τον τρόπο για ένα καλύτερο έλεγχο της υγείας μας, από αυτό το κβαντικό επίπεδο, που αποτελεί και το επόμενο σύνορο της ιατρικής. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν τεχνικές και προτάσεις που μπορούν σύμφωνα με τα αγιουρβεδικά κείμενα να αναστρέψουν τη βιολογική μας ηλικία 15-20 χρόνια... Όσο δε νωρίτερα ακολουθήσει κανείς αυτή τη «στάση ζωής», τόσο πιο εκπληκτικό θα είναι το αποτέλεσμα,και μάλιστα όχι μόνο θα φαίνεται αλλά και θα είναι βιολογικά νεότερος. Εάν κανείς είναι από μέσα του νέος, πέρα από ένα ωραίο πρόσωπο και ένα καλογυμνασμένο σώμα, έχει κυρίως ένα δυνατό, ανθεκτικό νου και ένα σώμα έτοιμο να αντιμετωπίσει τις πιο αντίξοες συνθήκες και βέβαια πάνω από όλα είναι υγιής. Ένα «φυσικό lifting» διαφέρει από το συμβατικό ή όποια άλλη συμβατική τεχνική, κυρίως στο ότι το αποτέλεσμα είναι ολιστικό και γνήσιο.

Επίσης, η φυσική αντιγήρανση διαφέρει από την «τεχνητή», κυρίως στο ό,τι γίνεται με τη συμμετοχή όλου του οργανισμού μας, με σεβασμό και ενίσχυση των μηχανισμών λειτουργίας και αυτοθεραπείας μας και προπαντός της ζωτικής μας δύναμης.Γι’ αυτό η Αγιουρβέδα διαθέτει ένα ολόκληρο «οπλοστάσιο» με οδηγίες για βότανα, θεραπείες-τεχνικές lifestyle, καθημερινές - εποχιακές - ηθικές αγωγές κ.α, που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας, στον λεγόμενο αγιουρβεδικό μας τύπο, που από τη στιγμή που τον διαπιστώσουμε, με τη σωστή καθοδήγηση ειδικών, μπορούμε να διαμορφώσουμε - εξισορροπήσουμε τα 5 στοιχεία (γη, νερό, φωτιά αέρας, αιθέρας) και τις τρεις ενέργειες (Vata - Pitta - Kapha) που μας απαρτίζουν. Έτσι, θα αφήσουμε τον «ποταμό αέναης μεταβαλλόμενης ρέουσας διάνοιας» να ξεκλειδώσει τους εσωτερικούς μας μηχανισμούς αυτοίασης και ομοιόστασης.

Η Αγιουρβέδα λοιπόν εκτός από τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας, με τις εκάστοτε εξωτερικές συνθήκες (βοτανοθεραπεία, αρωματοθεραπεία ειδικές τεχνικές ανανέωσης και αποτοξίνωσης, μασάζ κ.τ.λ), δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να αποκτήσουμε μια αδιατάρακτη ισορροπημένη συνειδητότητα, ζωτική ενέργεια και υπεροχή των επτά ιστών. Έτσι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα αγιουρβεδικά κείμενα μπορούμε να ζήσουμε έως τα 120 χρόνια ή όσα χρόνια μας αναλογούν…Για να επιτύχουμε όμως μια τέτοια μακροβιότητα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά τις συστάσεις που περιγράφουν οι αγιουρβεδικές αγωγές υγείας, να ζούμε σε αρμονία και ισορροπία με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας, γεγονός που αποτελεί το «κλειδί» για την τέλεια υγεία, το μυστικό της αιώνιας νεότητας... Στόχος είναι ένα βλέμμα ζωντανό και όχι μάτια χωρίς ρυτίδες, ένα ευλύγιστο και ανθεκτικό σώμα (σε εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες) και όχι μυς και γραμμώσεις, ένας ελεγχόμενος - κεντραρισμένος νους και πάνω από όλα μια μεγάλη - ανθεκτική καρδιά που «χωρεί»ολοένα και πιο πολλά, που ΣΥΓΧΩΡΕΙ! Άλλωστε στα σανσκριτικά, η λέξη συγχώρεση σημαίνει υγεία και είναι το κλειδί για την τέλεια υγεία και ομορφιά. Έτσι, η προσέγγιση στην ομορφιά δεν είναι ποτέ μόνο εξωτερική αλλά κυρίως εσωτερική.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω πως σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουρβέδα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, το να παραμείνουμε νέοι, ακμαίοι και υγιείς, δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μια βασική και ίσως αναγκαία προϋπόθεση για την πνευματική μας εξέλιξη και την καλύτερη «συνέχεια» στο ταξίδι μας στην αιωνιότητα.

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία