FB PageView

Καταπολεμήστε τη γρίπη και το κρυολόγημα...

31.10.2016
από Admin Admin

Η γρίπη και το κρυολόγημα είναι ασθένειες που οφείλονται σε ιούς και η θεραπεία τους βασίζεται στην συμπτωματική ανακούφιση. Η βοτανική θεραπεία παρέχει συμπτωματική ανακούφιση ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να καταπολεμήσει τη μόλυνση μόνος του.

Γράφει η Σοφία Παπαδοπούλου,
Χημικός Ερευνήτρια Ayurveda,Σε συνεργασία με το τμήμα R&D της εταιρείας Himalaya

Η γρίπη είναι μολυσματική νόσος του αναπνευστικού συστήματος η οποία οφείλεται στον ιό της γρίπης (influenza viruse). Η ένταση της ασθένειας κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή ενώ μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη γρίπη χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, κάποιοι άλλοι άνθρωποι όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Συνήθως η γρίπη ξεκινά απότομα και μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πυρετό (συνήθως υψηλό)
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση (ίσως υπερβολική)
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
  • Πόνους στο σώμα
  • Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν διάρροια και έμετοι τα οποία είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά.

Τα παραπάνω συμπτώματα χαρακτηρίζονται ως «συμπτώματα γρίπης». Εντούτοις, διάφορες άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να εμφανίζουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα.

Μερικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η γρίπη είναι η βακτηριακή πνευμονία, η αφυδάτωση και η επιδείνωση χρόνιων καταστάσεων της υγείας, όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, άσθμα ή διαβήτη. Τα παιδιά ή και οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν ιγμορίτιδα και ωτικές λοιμώξεις.

Η γρίπη μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων από το βήχα και το φτάρνισμα. Συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και σε κάποιες περιπτώσεις όταν το άτομο αγγίξει κάποιο αντικείμενο που έχει μολυνθεί από τον ιό και κατόπιν φέρει το χέρι του στη μύτη ή στο στόμα του.

Οι ενήλικες μπορεί να μολύνουν τους άλλους 1 ημέρα πριν εκδηλωθούν στους ίδιους τα συμπτώματα και μέχρι και 7 ημέρες αφ' ότου νοσήσουν. Συνεπώς, υπάρχει πιθανότητα να μεταδώσετε σε κάποιον τη γρίπη πριν καν γνωρίζετε ότι έχει νοσήσει ο ίδιος καθώς και κατά τη διάρκεια της νόσου σας.


ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ


Τα παρακάτω μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή της μετάδοσης αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη:

Καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε – πετάξτε το χαρτομάντηλο μετά τη χρήση του.
Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, ιδιαίτερα μετά το βήχα ή το φτάρνισμα. Εάν δεν βρίσκεστε κοντά σε νερό, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.
Μείνετε όσο πιο μακριά μπορείτε από ασθενείς.
Εάν προσβληθείτε από γρίπη, μην πάτε στο σχολείο ή στη δουλειά σας. Εάν είστε άρρωστος, μην πάτε κοντά σε άλλους ανθρώπους για να μην τους κολλήσετε.
Προσπαθήστε να μην αγγίζετε τη μύτη ή το στόμα σας. Συχνά τα μικρόβια εξαπλώνονται με αυτό τον τρόπο.
Καλό είναι να μείνετε στο κρεβάτι.
Αποφύγετε την κοντινή επαφή: Αποφύγετε την κοντινή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Εάν εσείς είστε άρρωστος, κρατάτε απόσταση από τους άλλους για να τους προστατεύσετε να μην κολλήσουν.
Εάν προσβληθείτε από γρίπη, ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, πίνετε άφθονα υγρά και αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ και καπνού. Επίσης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια ιατρική θεραπεία.


Αναζητήστε Προειδοποιητικές Επείγουσες Ενδείξεις


Γρίπη έναντι Κρυολογήματος: Οδηγός Συμπτωμάτων

Ερωτήματα που πρέπει να εξετάσετε….

Γρίπη

Κρυολόγημα

Η ασθένεια εμφανίστηκε στο παιδί σας…

Ξαφνικά

Αργά

Το παιδί σας έχει…

Υψηλό πυρετό

Καθόλου (ή χαμηλό) πυρετό

Ο βαθμός εξάντλησης του παιδιού σας είναι…

Σοβαρός

Ήπιος

Ο βήχας του παιδιού σας είναι…

Ξηρός

Έντονος ή κοφτός

Ο λαιμός του παιδιού σας…

Είναι καλά

Πονάει

Το κεφάλι του παιδιού σας...

Πονάει

Δεν έχει πονοκέφαλο

Η όρεξη του παιδιού σας…

Μειώθηκε

Είναι φυσιολογική

Οι μύες του παιδιού σας…

Πονάνε

Είναι καλά

Το παιδί σας έχει…

Ρίγη

Δεν έχει ρίγη



Τα παραπάνω είναι μερικά από τα «προειδοποιητικές επείγουσες ενδείξεις» που απαιτούν άμεση ιατρική παρακολούθηση.

Στα παιδιά, οι επείγουσες προειδοποιητικές ενδείξεις που χρειάζονται άμεση ιατρική παρακολούθηση περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορη αναπνοή ή προβληματική αναπνοή
  • Μελανό χρώμα του δέρματος
  • Δεν πίνει αρκετά υγρά
  • Δεν ξυπνά ή δεν αντιδρά
  • Το παιδί είναι τόσο ευερέθιστο που δεν θέλει καν να το κρατάτε στην αγκαλιά σας
  • Τα συμπτώματα της γρίπης βελτιώθηκαν αλλά κατόπιν επέστρεψαν με πυρετό και χειρότερο βήχα.
  • Πυρετός σε συνδυασμό με εξανθήματα.


Στους ενήλικες, οι επείγουσες προειδοποιητικές ενδείξεις που χρειάζονται άμεση ιατρική παρακολούθηση περιλαμβάνουν:

  • Δύσκολη αναπνοή ή ανεπάρκεια αναπνοής
  • Πόνο ή πίεση στο στήθος ή την κοιλιά
  • Ξαφνικές ζαλάδες
  • Σύγχυση
  • Σοβαρούς ή έμμονους έμετους.



Λίστα Ελέγχου των Συμπτωμάτων

Για να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας έχει προσβληθεί από γρίπη ή κρυολόγημα, απαντήστε στις ερωτήσεις του παραπάνω πίνακα σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί σας.

Εάν οι περισσότερες απαντήσεις σας εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία, το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί σας έχει προσβληθεί από γρίπη. Εάν οι απαντήσεις σας συνήθως εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία, πιθανότατα πρόκειται για κρυολόγημα. Ωστόσο, μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε την ασθένεια του παιδιού σας σαν ένα ακόμα κρυολόγημα.

Η γρίπη ξεσπά συνήθως απότομα και εμφανίζεται συνήθως κατά τα τέλη του φθινοπώρου ή το χειμώνα. Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί στον πληθυσμό δημιουργώντας έτσι επιδημία. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο αριθμός των ασθενών κορυφώνεται σε περίπου 3 εβδομάδες και υποχωρεί συνήθως μετά από άλλες 3 ή 4 εβδομάδες. Μπορεί να προσβληθεί μάλιστα ο μισός πληθυσμός μιας κοινότητας. Επειδή τα σχολεία αποτελούν εξαιρετικούς χώρους προσβολής και εξάπλωσης των ιών, οι οικογένειες που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να υποφέρουν από περισσότερες μολύνσεις σε σχέση με άλλες οικογένειες, με μέσο όρο να μολύνεται το 1/3 των μελών της οικογένειας κάθε χρόνο.


Mas mas mas
Η Αγιουρβεδική ιατρική μας διδάσκει ότι το κοινό κρυολόγημα οφείλεται στη διατάραξη της ισορροπίας της Ιδιοσυγκρασίας Κάφα και Βάτα. Παθαίνετε κρυολόγημα όταν το σώμα σας έχει υπερβολική ψυχρότητα του Κάφα, υγρά χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν τη μύτη σας να είναι βουλωμένη ή να τρέχει και έχετε πολλά φταρνίσματα. Και, η υπερβολική ενέργεια βάτα μειώνει το agni, ή γαστρική φωτιά, και έτσι έχετε ρίγη. Το ginger , Sunthi (αρμπαρόριζα) μπορεί να μειώσει την υπερβολή του κάφα και επαναφέρει το agni, αποτελώντας έτσι το καλύτερο γιατρικό για κρυολογήματα και γρίπες. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να ισορροπήσετε το Κάφα.


Η Συμβατική Θεραπεία της Γρίπης


Για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει θεραπεία. Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά κατά των ιών και κατά συνέπεια άχρηστα στη θεραπεία του κρυολογήματος. Η θεραπεία του κρυολογήματος στοχεύει στην παροχή της συμπτωματικής ανακούφισης. Πάνω στα ράφια των φαρμακείων υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που υπόσχεται ανακούφιση από το κοινό κρυολόγημα. Τα περισσότερα από αυτά είναι συνδυασμοί μερικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο καλά είναι αυτά.

Η καλύτερη βοτανική θεραπεία των αιτιών του κρυολογήματος και της γρίπης ενισχύει την κυκλοφορία και την αποστράγγιση του λεμφατικού συστήματος, απομακρύνει τις τοξίνες και τις βλέννες μέσω της πεπτικής οδού. Με τον τρόπο αυτό, αντί να σκοτώνουμε τα βακτήρια, οδηγούμε τη βακτηριακή λοίμωξη μέσα στο υψηλά όξινο πεπτικό σύστημα όπου η ζωή των βακτηρίων τερματίζεται με φυσικό τρόπο.


Το AMLA (Amalaki) είναι η πιο δυναμική φυσική πηγή βιταμίνης C στον κόσμο. Πρόκειται για ένα πολύ πικρό εσπεριδοειδές φρούτο που βοηθά να επιδιορθωθούν οι κατεστραμμένοι ιστοί του σώματος ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το Amla μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων, στην επιδιόρθωση των ερεθισμένων βλεννογόνων μεμβρανών τόσο του αναπνευστικού όσο και του εντερικού συστήματος, και είναι σπουδαίος παράγοντας κατά του πυρετού και άλλων φλεγμονικών καταστάσεων.


CHYAVANPRASH – Πρόκειται για ένα πολύ-μεταλλικό και πολυβιταμινούχο βοτανικό συμπλήρωμα το οποίο ανανεώνει και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Αποτελείται κυρίως από ένα φρούτο που ονομάζεται Amla και το οποίο είναι γνωστό ως η πιο ισχυρή μορφή φυσικής βιταμίνης C στον κόσμο. Το Amla συνδυάζεται με 54 Αγιουρβεδικά βότανα και μαγειρεύεται επί δύο ημέρες προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα ενεργά συστατικά στο Chyavanprash. Παραδοσιακά, το σκεύασμα αυτό χρησιμοποιείται ως φάρμακο κατά της γήρανσης και του στρες, όμως αποτελεί και άριστα αποτελεσματική καθημερινή πρόληψη για τα κρυολογήματα, το στρες και την εξάντληση. Διεγείρει το λεμφατικό σύστημα με σκοπό τον καθαρισμό του, ενώ παράλληλα παρέχει δυναμικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που λειτουργούν πολύ καλά για την πρόληψη του κρυολογήματος. Το Chyavanprash θεωρείται περισσότερο διατροφικό συμπλήρωμα παρά φάρμακο, παρόλο που οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι μοναδικές. Κατά παράδοση μπορεί να αλείφεται πάνω σε κράκερ και να καταναλώνεται σαν σνακ.

ASHWAGANDHA: Τονωτικό, στυπτικό και ανανεωτικό. Αυξάνει την ανοσοποιητική απόκριση και την ικανότητα καταπολέμησης των ασθενειών.

Himalaya GINGER: Θερμό, διεγερτικό, αντισηπτικό, σπασμολυτικό και μετατρεπτικό.

PIPPALI: Το piper longum χρησιμοποιείται επίσης κατά των ερεθισμών και ως αναλγητικό όταν απλώνεται τοπικά για τους μυϊκούς πόνους και φλεγμονές. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου. Οι ρίζες του χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις παράλυσης, επιληψίας και πόνων των αρθρώσεων. Τόσο οι σπόροι όσο και οι ρίζες του χρησιμοποιούνται στο βήχα, στους ρευματισμούς, στη λέπρα και στη φυματίωση.

BLACK PEPPER (ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ): Δυνατό, καυτερό, θερμό, χωνευτικό και αντιπυρετικό. Χορηγείται ως σπιτική θεραπεία με μέλι και ginger για τη θεραπεία του πονόλαιμου και του κρυολογήματος.


Άλλα Βότανα Χρήσιμα στη Γρίπη

  • Turmeric
  • Licorice (Yasthi Mandhu) (Γλυκόριζα)
  • Aloe (Αλόη)
  • Peppermint (Δυόσμος)
  • Triphala
  • Mushrooms (Μανιτάρια)
  • Shatavari
  • Olive leaf (Φύλλα ελιάς)
  • Guggul
  • Neem
  • Astralagus
  • Brahmi


Διατροφή

Η καλή διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο για την αντίσταση και την ανάρρωση από κρυολόγημα. Λαμβάνετε άφθονα υγρά ώστε να απομακρύνετε τις τοξίνες των υποπροϊόντων από το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Τα ιδανικά υγρά είναι το νερό και οι φρέσκοι χυμοί. Αποφύγετε ποτά που έχουν διουρητικές (απομάκρυνσης του νερού) ιδιότητες, όπως τσάι και καφέ.

Αποφεύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα συστατικά του γάλακτος διεγείρουν την απελευθέρωση της ισταμίνης, χημικής ουσίας που συμβάλλει στη ρινική καταρροή και τη ρινική συμφόρηση, την ιγμορίτιδα και επιδεινώνει το βούλωμα της μύτης.

Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά, διότι είναι αφιδρωτικά. Στερούν από το σώμα τη βιταμίνη C και εντατικοποιούν τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει πιο εντατικά προκειμένου να αποτοξινώσει το σώμα κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Εάν έχει μειωθεί η όρεξή σας μην φάτε αναγκαστικά αλλά πίνετε άφθονα υγρά. Τα φαγητό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρά και εύπεπτα, με ιδιαίτερη έμφαση στις σούπες από λαχανικά, στους ζωμούς και στις σαλάτες και στα ελαφρά μαγειρεμένα ψάρια ή κοτόπουλο.

Αποφεύγετε τα υπερβολικά λίπη και τις δύσπεπτες τροφές όπως τυρί, κόκκινο κρέας και γλυκά.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη δίαιτα. Εφόσον απαιτείται λαμβάνετε διατροφικά συμπληρώματα προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες βιταμίνης Α, του συμπλέγματος της βιταμίνης Β (βιταμίνες Β1, Β2, Β5, φυλλικό οξύ), και της βιταμίνης C, καθώς επίσης από μέταλλα ψευδάργυρο και χαλκό.

Το grapefruit (γκρέηπ φρουτ) αποτελεί σπουδαίο τρόφιμο στην καταπολέμηση του κρυολογήματος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και επίσης βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος. Το ήπαρ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος, και όταν η ανοσία αποδυναμώνεται, χρειάζεστε κάτι αλκαλικό και όχι όξινο για την αποτοξίνωσή του. Όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα γίνονται αλκαλικά όταν μεταβολίζονται στο σώμα. Όμως τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή είναι πολύ γλυκά για να βοηθήσουν στο σωστό καθαρισμό του σώματος – κατά συνέπεια, η αποτοξίνωση γίνεται πολύ καλύτερα με το grapefruit.

Λαμβάνετε βιταμίνη C με φλαβονοειδή, 1.000 mg κάθε λίγες ώρες της ημέρας, όσο ανέχεται το έντερό σας. Λαμβάνετε παστίλιες ψευδάργυρου μαζί με 3 mg χαλκού, κάθε λίγες ώρες, έως 70 mg την ημέρα κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος και 30 mg καθημερινά ως προληπτικό. Λαμβάνετε βιταμίνη Α, σε ποσότητα 25.000 IU την ημέρα (έως 50.000 διεθνείς μονάδες/IU βιταμίνης Α, τρεις φορές την ημέρα, για όχι πάνω από πέντε ημέρες).

Αποφεύγετε να λαμβάνετε συμπληρώματα Βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λαμβάνετε σκόρδο, 2 δισκία τρεις φορές την ημέρα.

Για τον πονόλαιμο, λαμβάνετε μια παστίλια ψευδαργύρου που θα αφήνετε να διαλυθεί στο στόμα σας, κάθε δύο ή τρεις ώρες ή όποτε χρειάζεται.

Για να καθαρίσετε τη ρινική συμφόρηση, κάντε εισπνοές με ατμό προσθέτοντας στο νερό μέντα ή ευκάλυπτο.




Όταν Εμφανισθούν τα Πρώτα Συμπτώματα


Βιταμίνες – Πάρτε αμέσως άφθονη βιταμίνη C. Μπορείτε να πάρετε συνολικά μέχρι 3000 mg την ημέρα σε μικρές δόσεις, π.χ. 200 mg τη φορά, που σημαίνει 15 δισκία την ημέρα.

Ο ψευδάργυρος επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να λαμβάνετε καθημερινά 20 έως 40 mg ψευδαργύρου μέχρι το κρυολόγημα να αρχίσει να υποχωρεί.

Τα δύο παραπάνω είναι καλύτερα να τα παίρνετε σε μορφή δισκίων έτσι ώστε να τα διαλύετε σιγά-σιγά στο στόμα σας. Με τον τρόπο αυτό, η ενεργή δύναμη αυτών των δύο ουσιών απορροφάται από τα κύτταρα του στόματος και την περιοχή του λαιμού και έτσι ενδυναμώνουν τη δύναμη των κυττάρων για την προστασία τους.

Καθαρίστε αμέσως τα ρουθούνια της μύτης και κάντε γαργάρες με αλατόνερο. Εάν το κρύωμα επιμείνει μετά την πρώτη ημέρα, τότε σταματήστε τις πλύσεις στα ρουθούνια αλλά συνεχίστε για 3 ή περισσότερες φορές την ημέρες τις γαργάρες με αλατόνερο ή λεμόνι και νερό.
Αποφεύγετε να τρώτε στερεές τροφές, ιδιαίτερα τυρί, γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και λευκό αλεύρι, λευκή ζάχαρη και άλλα προϊόντα που παράγονται από αυτά. Προκαλούν την υπερβολική παραγωγή βλεννών που εντείνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Πίνετε άφθονα υγρά, ειδικά φρέσκους χυμούς από εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, λεμόνια, grapefruits, καθώς και βοτανικά τσάγια και ζωμούς λαχανικών.
Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι και πρέπει να φάτε, τότε η καλύτερη επιλογή είναι μια ωμή σαλάτα ή μια ζεστή σούπα με μπαχαρικά. Μια πολύ αποτελεσματική σούπα είναι η κρεμμυδόσουπα που περιέχει κρεμμύδια, σκόρδο, πιπέρι καγιέν, κανέλλα και άλλα μπαχαρικά. (Απαγορεύεται όμως εάν έχετε έλκος στομάχου).
Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τον καθαρισμό του στομάχου με αλατόνερο, αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό για την απομάκρυνση των συσσωρευμένων βλεννών από το σώμα.
Ο υποκλυσμός είναι επίσης αποτελεσματικός για τον καθαρισμό του σώματος από τις συσσωρευμένες τοξίνες.
Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και κάντε βαθιά χαλάρωση. Εκτελέστε επίσης όποιες ασκήσεις νοιώθετε ότι μπορείτε να κάνετε. Θα βοηθήσουν την ανανέωση των ζωτικών ενεργειών του σώματος και άρα την ικανότητά του να θερμαίνεται.
Κρατήστε το σώμα σας ζεστό και προστατευμένο από ρεύματα.



Εάν το Κρυολόγημα Συνεχίσει


Συνεχίστε την πρόσληψη βιταμινών λαμβάνοντας έως 3000 mg βιταμίνης C και έως 30 mg Ψευδάργυρο την ημέρα έως ότου εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Εάν το κρυολόγημα διαρκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα, τότε ίσως πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό για να βρεθεί για ποιο λόγο το σώμα σας δεν θεραπεύεται. Άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Α και το Σελήνιο καθώς και διάφορα άλλα ένζυμα όπως η Υπεροξειδική Δισμουτάση μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμα. Kai botanon se upsiloteros doseis

Συνεχίστε να αποφεύγετε τα στερεά φαγητά όσο το δυνατόν περισσότερο. Πίνετε άφθονους χυμούς και ζωμούς. Εάν αισθάνεστε μεγάλη πείνα, φάτε ωμές σαλάτες ή ζεστές σούπες με μπαχαρικά.
Ανά διαστήματα κάντε ζεστά μπάνια (κατόπιν σκεπαστείτε πολύ καλά).
Οι αργές και βαθιές ανάσες θα αναζωογονήσουν το σώμα σας. Εισπνέετε όσο πιο αργά μπορείτε , αφήνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα να περνάει από τα ρουθούνια σας. Σταδιακά αυτά θα ανοίξουν.
Μην συνεχίσετε τον καθαρισμό των ρουθουνιών, αλλά συνεχίστε τις συχνές γαργάρες.
Η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν τα ρουθούνια σας καθώς και τη ροή ενέργειας του σώματος.
Κάντε βαθιά χαλάρωση ενώ φαντάζεστε το αμυντικό σύστημα του σώματός σας υγιές, δυνατό και άτρωτο.
Να είστε χαρούμενοι και χαλαροί.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

Το λεμόνι είναι εξαιρετικό για τα κρυολογήματα. Το ρητό λέει, «Ένα λεμόνι την ημέρα, το κρυολόγημα κάνει πέρα». Αναμίξτε το χυμό δύο λεμονιών σε 2-1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό που έχετε γλυκάνει με μέλι. Πιείτε το μίγμα το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα βαριά κρυολογήματα.


Η Αγιουρβεδική ιατρική υποστηρίζει επίσης ότι οι διατροφικές αλλαγές βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Καταναλώνετε περισσότερες τροφές ολικής άλεσης και βρασμένα στον ατμό λαχανικά και λιγότερα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά τρόφιμα, καρύδια, γλυκά και γλυκούς χυμούς έως ότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν.


ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου σε 1 ποτήρι βραστό νερό. Σιγοβράστε το για λίγα λεπτά, σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει. Πιείτε το αφέψημα αυτό 12 φορές την ημέρα. Εάν σας πονάει ο λαιμός σας, προσθέστε μερικά μικρά κομμάτια ξερού ginger στο νερό που βράζει.

Λιώστε δύο σκελίδες σκόρδου και ρίξτε τες σε νερό που βράζει μαζί μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνης turmeric. Είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο για το κρυολόγημα.

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου σε 1 ποτήρι βραστό νερό. Σιγοβράστε το για λίγα λεπτά, σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει. Πιείτε το αφέψημα αυτό 12 φορές την ημέρα. Εάν σας πονάει ο λαιμός σας, προσθέστε μερικά μικρά κομμάτια ξερού ginger στο νερό που βράζει.
Λιώστε δύο σκελίδες σκόρδου και ρίξτε τες σε νερό που βράζει μαζί μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνης turmeric. Είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο για το κρυολόγημα.
Αλέστε έξι κόκκους από μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε το με ένα ποτήρι χλιαρό νερό, γλυκάνετε με 56 batasha (μια παραλλαγή του ζαχαροκάλαμου). Πιείτε το μερικά βράδια.
Το λεμόνι είναι εξαιρετικό για τα κρυολογήματα. Το ρητό λέει, «Ένα λεμόνι την ημέρα, το κρυολόγημα κάνει πέρα». Αναμίξτε το χυμό δύο λεμονιών σε 2-1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό που έχετε γλυκάνει με μέλι. Πιείτε το μίγμα το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα βαριά κρυολογήματα.
Για το οξύ κρυολόγημα του κεφαλιού, βράστε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη πιπέρι σε ένα φλιτζάνι γάλα μαζί με μια πρέζα turmeric. Πιείτε το μίγμα μια φορά την ημέρα για 3 ημέρες.
Για το βαρύ κρυολόγημα: Πάρτε μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/2 κουταλιά σκόνη κύμινου καθημερινά για 3 ημέρες. Το μίγμα αυτό θα θεραπεύσει τις περισσότερες περιπτώσεις χρόνιου βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ρουθούνια.
Η καθημερινή χρήση του μελιού και της σκόνης κύμινου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το σώμα από τις επιθέσεις βακτηρίων και ιών. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι το μέλι έχει πολλές βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Συνεχής χρήση του μελιού ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τα βακτήρια και τις ιώδεις ασθένειες. Εάν κρυολογείτε πολύ συχνά, πάρτε το Αγιουρβεδικό τονωτικό, chyavanprash, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι από ginger αρκετές φορές την ημέρα. Βράστε μερικές λεπτές φέτες φρέσκο ginger ή χρησιμοποιήστε 1/3 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ginger ανά φλιτζάνι.


Φυσικά Φαρμακευτικά Σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά:

Vitamin c
Epiror
Longvida
Riganeleaio
biopro
Neem
ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία