FB PageView

Γνωρίστε την Αγιουρβέδα

07.04.2021
από Admin Admin
Αγιουρβέδα είναι ένα πανάρχαιο, παραδοσιακό, ολιστικό, ινδικό σύστημα φυσική ιατρικής, αναγνωρισμένο από τον ΠΟΥ, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται πάνω από 5000 έτη. Ο όρος Ayu(r) αναφέρεται σε όλες τις πλευρές της ζωής, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, και σε όλες τις πλευρές της φύσης μας, από το φυσικό σώμα μέχρι το αθάνατο πνεύμα. Είναι η συνέχεια και η αρμονία όλων όσων είμαστε και όλων όσων μπορούμε να γίνουμε. Ο όρος Veda σημαίνει βαθιά γνώση ή μάθηση τόσο για τον ίδιο Εαυτό μας, όσο και για το συνειδητό Σύμπαν το οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε μέσα μας και στη ζωής μας. Έτσι, η Αγιουρβέδα μεταφράζεται ελεύθερα ως «η Επιστήμη της Ζωής».

Είναι, λοιπόν, μία επιστήμη ή ένα σύνολο γνώσεων σχετικά με τη ζωή, τις δυνάμεις της και τις πηγές της. Δέχεται τον άνθρωπο σαν ΟΛΟΝ (Σώμα – Νους – Πνεύμα) και σαν μέρος ενός ΟΛΟΥ, στη βάση του ότι ο άνθρωπος δεν αποτελεί ένα τυχαίο αποτέλεσμα, ούτε έναν χημικό συνδυασμό, αλλά είναι η έκφραση μιας ζωντανής Συνείδησης η οποία υπάρχει παντού στη φύση, είναι έμφυτα σαφής και έχει τη δύναμη να ισορροπεί και να μετασχηματίζεται από τη στιγμή που γίνει κατανοητή. Γι’ αυτό και κατά την Αγιουρβέδα η βάση της θεραπείας είναι η σύνδεση με τη ζωή στο σύνολο της και όχι η κακοποίηση της ζωτικής δύναμης με φάρμακα, κακές επιλογές lifestyle, κ.α.

Η Αγιουρβέδα κατέχει, ίσως, την πιο μακροχρόνια ιατρική εμπειρία από οποιοδήποτε άλλο ιατρικό σύστημα στον κόσμο. Βασίζεται στην παρατήρηση όλων των όντων και στις αντιδράσεις που εμφανίζουν μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζουν και όχι σε απλά εργαστηριακά πειράματα, που σπάνια απευθύνονται σε έμβια όντα. Περιγράφει την διατροφή, την άσκηση, το περιβάλλον, τα βότανα – προϊόντα, τον τρόπο ζωής και σκέψης και τις συμπεριφορές, τα οποία, αναλόγως, είναι ευεργετικά ή βλαβερά για τη ζωή και τη Συνείδηση. Μπορεί και «εγκολπώνει» σχεδόν όλα τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα γι’ αυτό και ονομάζεται «Μητέρα όλων των θεραπευτικών τεχνών», δηλαδή δεν απορρίπτει απολύτως τίποτα που μπορεί να είναι ωφέλιμο για την ζωή.

Ενώ η δυτική ιατρική εστιάζει στον προσδιορισμό των εξωτερικών παθογόνων αιτιών και στον έλεγχο της ασθένειας εξωτερικά, η Αγιουρβέδα επικεντρώνεται στο ίδιο το άτομο και στον έλεγχο της ασθένειας μέσα από την ισορροπία της ζωτικής ορμής στο εσωτερικό του. Κυρίαρχο παράγοντα αποτελεί η μοναδική φύση του κάθε ατόμου και, έτσι, δεν έχουμε τον όρο «ασθένεια» αλλά τον όρο «ασθενή». Η Αγιουρβέδα είναι μία ανθρωπιστική και προσωποκεντρική ιατρική η οποία μας δείχνει τον τρόπο να βρίσκουμε την καλή μας υγεία, βασικά, μέσα μας, να ξεδιπλώνουμε το βαθύτερο ενεργειακό δυναμικό μας, ώστε να απολαμβάνουμε μία «γεμάτη» ζωή με επίγνωση και ενσυναίσθηση.

Βασική αρχή αποτελεί πως: «ο νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα και η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται από την εξισορρόπηση της δικής μας συνειδητότητας και την επέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα». Έτσι, δημιουργείται μία ανώτερη κατάσταση υγείας. Γι’ αυτό και μία από τις επικρατέστερες ονομασίες είναι «η Ιατρική Νου – Σώματος».

Η Αγιουρβέδα, λοιπόν, ανάμεσα στ’ άλλα μας καθοδηγεί στο να στρέψουμε το βλέμμα μας εσωτερικά για να βρούμε αυτή την ανεκτίμητη κατάσταση μέσα μας.

Στην Αγιουρβέδα αντανακλάται η βαθιά μελέτη όχι μόνο του σώματος και του νου, αλλά και του πνεύματος. Για τους σκοπούς αυτούς έχει στη φαρέτρα της την αγιουρβεδική βοτανολογία και βοτανική, η οποία μπορεί να μας προσφέρει την μεγαλύτερη, ίσως, ποικιλία βοτανικών προϊόντων στον κόσμο. Επίσης, περιλαμβάνει έναν σύνολο από ειδικές κούρες και τεχνικές/κλινικές διαδικασίες όπως βοτανόλουτρα (swedam), τα ειδικά μασάζ με αγιουρβεδικά έλαια (abianka), τις ρινικές θεραπείες(nasyam), θεραπείες για τα αυτιά (karnapoonaram), shirodhara, αποτοξινωτικές κούρες (purva karma, pancha karma), ηχοθεραπείες κ.α*. Και βέβαια ξεχωριστή θέση στη θεραπευτική προσέγγιση έχουν η παραδοσιακή κλασσική γιόγκα και ο διαλογισμός.** Δίνει έτσι τα βασικά εργαλεία και τα εφόδια που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος και την επιβράδυνση της γήρανσης αλλά με απώτερο σκοπό την Εξέλιξη και την Ανακάλυψη της Αληθινής Φύσης του.

Από τα πρώτα βήματα που μπορεί κάποιος να κάνει, αφού κατανοήσει τις αγιουρβεδικές αρχές, είναι να βρει τον αγιουρβεδικό του τύπο(με βάση της συστατικές ενέργειες κατά το αγιουρβεδικό σύστημα Vata, Pitta, Kapha). Στη συνέχεια με το πολύ πλούσιο και διασωσμένο υλικό που του διατίθεται μπορεί να βρει τι του ταιριάζει και τι όχι σε όλους του παράγοντες της ζωής του (περιβάλλον, διατροφή, κίνηση, τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης) και να διαμορφώσει το ανάλογο lifestyle, κάνοντας τις ανάλογες επιλογές στη ζωή του. Το κυριότερο είναι αυτή τη γνώση να την θέση κανείς άμεσα σε πρακτική εφαρμογή «η γνώση έχει να κάνει με την λήψη πληροφοριών η πνευματικότητα με την εφαρμογή τους».

Η ζωή είναι ένα ταξίδι… η Αγιουρβέδα είναι ο χάρτης-η πυξίδα που μας κατευθύνει για να μην χαθούμε και να φτάσουμε ασφαλέστερα στον απώτερο προορισμό μας που δεν είναι βεβαία τίποτα άλλο από την συνάντηση με τον Ανώτερο Εαυτό μας.

Άρθρο στο vwoman.gr
ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία