FB PageView

Φροντίστε τα μαλλιά σας … ολιστικά!

25.08.2020
από Admin Admin
Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός - Πρόεδρος της Ayurveda Hellas ΑΕ & Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Σύμφωνα με τα αγιουρβεδικά κείμενα, τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, το μέλι και η κρέμα είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών για το δέρμα και τα μαλλιά μας. Τα εκχυλίσματα, οι σκόνες και οι κρέμες που παρασκευάζονται από αυτά τα φυσικά υλικά, όταν εφαρμόζονται τοπικά, μεταφέρουν τα θεραπευτικά οφέλη τους από έξω προς όλες τις στοιβάδες του δέρματος. Προσθέτοντας θεραπευτικά βότανα, αρωματικά λουλούδια και φιλικά για το δέρμα βότανα όπως σαφράν (κρόκος) και Turmeric (Haridra), λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για να χαιρόμαστε ένα υγιές, λαμπερό δέρμα και δυνατά, γυαλιστερά μαλλιά.

Τα φυτοχημικά - χημικές ουσίες των φυτών- έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δύναμη. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι το δέρμα μπορεί να ωφεληθεί από την τοπική χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών, με τον ίδιο τρόπο που ωφελείται από τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τις τροφές. Για παράδειγμα, το καροτέλαιο, το οποίο περιέχεται σε πολλά φυσικά προστατευτικά προϊόντα, περιέχει καροτινοειδή τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του δέρματος να αντιστέκεται στις ζημιές που προκαλούν οι επιβλαβείς υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες. Ερευνητικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι κάποια αγιουρβεδικά βότανα, όπως το Gotu Kola (Mandukaparni), όταν λαμβάνονται εσωτερικά και εφαρμόζονται τοπικά υποστηρίζουν τη σύνθεση του κολλαγόνου και θεραπεύουν διάφορα δερματικά προβλήματα όπως π.χ. τους κιρσούς.

Τα τέλεια μαλλιά είναι αποτέλεσμα καλής πέψης

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το τέλειο δέρμα και τα τέλεια μαλλιά είναι αποτέλεσμα σωστής πέψης, η οποία συνεπάγεται καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα καθώς και σωστή αποβολή των άχρηστων ουσιών.Η καλή πέψη δημιουργεί καλό rasa, το θρεπτικό υγρό που αποτελεί τη βάση του υγιούς ιστού του σώματος. Το rasa είναι υπεύθυνο για το επίπεδο της υγρασίας και ελαστικότητας του δέρματος. Η καλή πέψη δημιουργεί επίσης καλό rakta dhatu, καθαρό αίμα. Το rakta ελέγχει την καθαρότητα, το χρώμα και τη λάμψη του δέρματος. Κατά συνέπεια, εάν οι θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνουμε απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό μας, τα αποτελέσματα φαίνονται στο δέρμα μας το οποίο χαρακτηρίζεται από υγιές χρώμα, λάμπει από υγεία και καθαρότητα.
Όμοια σημαντικής σημασίας για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών είναι η σωστή αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα. Όταν στο σώμα συσσωρεύονται τοξίνες, το δέρμα και τα μαλλιά μας είναι θολά, άτονα και δεν δείχνουν υγιή.

Επιστρατεύστε τα όπλα της Φύσης

Κάποια κλασικά αγιουρβεδικά βότανα και φρούτα όπως το Amla και Triphala είναι rasayanas-βότανα ειδικά για το δέρμα, με συνολική θετική επίδραση στην υγεία και εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών.
Amla ή Amalaki: Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προωθεί την καλή πέψη, και υποστηρίζει όλες τις στοιβάδες του δέρματος.
Triphala: παραδοσιακό εσωτερικό καθαριστικό που βοηθά στον καθαρισμό και την αποτοξίνωση. Είναι ευεργετικό ιδιαίτερα για άτομα με λιπαρό δέρμα, καθώς το λιπαρό δέρμα χρειάζεται στυπτικό καθαρισμό για να παραμένει καθαρό και υγιές.
Tulasi (Βασιλικός): ακόμα ένα γνωστό αγιουρβεδικό rasayana για το δέρμα. Η ιδιαίτερη ιδιότητα του tulsi είναι ότι ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις δυσμενείς επιδράσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωστή φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών μας πρέπει να μας γίνει καθημερινή συνήθεια. Συνδυάζοντας μια τακτική εξωτερική αγωγή καθαρισμού και θρέψης χρησιμοποιώντας φυσικά, βοτανικά – πλούσια τοπικά προϊόντα μαζί με την εσωτερική υποστήριξη από τα κατάλληλα βότανα, το δέρμα και τα μαλλιά μας θα έχουν τέλεια όψη, άσχετα με την ηλικία μας.

Η Himalaya η μεγαλύτερη παραγωγός αγιουρβεδικών προϊόντων από το 1930 με βάση τις παραδοσιακές αγιουρβεδικές συνταγές δημιούργησε στα εργαστήρια προϊόντα συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία της ειδική σειρά περιποίησης μαλλιών για λαμπερά,όμορφα, και προπαντός υγιή μαλλιά…



Δημοσίευση εκδότη: www.naturanrg.gr
ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία