FB PageView

Ayurveda «Επιστήμης της Ζωής»

22.04.2021
από Admin Admin

Καθένας από μας αποτελεί μια απειροελάχιστη κουκίδα μέσα σε ένα απέραντο Σύμπαν. Ταυτόχρονα όμως, μέσα μας ζει, αναπτύσσεται και μεταβάλλεται ένα μικρό σύμπαν που καλούμε οργανισμό.

The most creative act you will ever undertake is the act of creating yourself. – Deepac Chopra, συγγραφέας.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μέσα στις πολύβουες πόλεις, πολύ μακριά από το φυσικό μας περιβάλλον, μας απομακρύνει από τη βαθειά κατανόηση και συναίσθηση της ολότητάς μας, των πραγματικών μας χαρακτηριστικών και αναγκών, με αποτέλεσμα συχνά να νιώθουμε πολύ έντονα τα σημάδια της ανισορροπίας, τόσο στο σώμα, όσο στην ψυχή και τον νου.

 

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, κάθε ασθένεια και νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και στην συνέχεια καταλήγει στο σώμα. Και μπορεί η σύγχρονη ιατρική να έχει κάνει τεράστια άλματα, ωστόσο υπάρχουν ολιστικές ιατρικές παραδόσεις χιλιετιών που μπορούν να μας καθοδηγήσουν προς μια ζωή σε ισορροπία και αρμονία.

Η Ayurveda είναι ένα ολοκληρωμένο ιατρικό σύστημα, από την Ινδία, με ιστορία 5000 ετών. Πέραν της ιατρικής, περιλαμβάνει πολλούς κλάδους που καλύπτουν όλες τις πτυχές της υγείας και της ίασης, όπως yoga, διαλογισμό, ηχοθεραπεία, μασάζ, pranayama (ασκήσεις αναπνοών). Ουσιαστικά η Ayurveda είναι ένα ολιστικό πρόγραμμα διαβίωσης που ασχολείται με όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής, επιδιώκοντας να τοποθετήσει τον άνθρωπο σε πλήρη αρμονία μέσα στο περιβάλλον του.

 

Η βασική αρχή της Ayurveda, είναι ότι αποτελούμαστε από τρεις ζωτικές ενέργειες (doshas) και συνδυασμούς αυτών. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με διαφορετική ιδιοσυγκρασία και έχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο ενέργειας, έναν ατομικό συνδυασμό φυσικών, διανοητικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών, που συνθέτουν μια μοναδική οντότητα. Αυτή η ιδιοσυγκρασία, καθορίζεται κατά τη σύλληψη από τις τρεις αυτές doshas (Pitta, Vata, Kapha) τις οποίες κάθε άτομο διαθέτει σε διαφορετικό βαθμό και αρχικά σε ιδανικά επίπεδα. Μέσα στην καθημερινότητα, πολλοί παράγοντες, εσωτερικοί και εξωτερικοί, δρουν τόσο δραστικά, ώστε διαταράσσουν την ισορροπία, προκαλώντας ασθένειες, ψυχικές και σωματικές. Η Ayurveda βοηθά στην πρόληψη της εξέλιξης μιας ασθένειας, καθώς ασχολείται με την μοναδική ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου και προσπαθεί να την επαναφέρει στην αρχική της αρμονία.

 

Χάρη στη Σοφία Παπαδοπούλου, η Ayurveda έχει το σπίτι της και στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μέσα από σεμινάρια, θεραπείες και προϊόντα Αγιουβέρδικης ιατρικής, μας φέρνει κοντά σε έναν πολύ ενδιαφέρον τρόπο ζωής, με βαθιές ρίζες που χαρίζει μέσα από την ουσιαστική γνώση της σωματικής, νοητικής και ψυχικής μας υπόστασης, την πολυπόθητη για όλους μας αρμονική και υγιή ύπαρξη.

Αρχικά θα θέλαμε να εξηγήσουμε στους αναγνώστες, σε τι αναφέρεται ο όρος Ayurveda.

Η λέξη Ayurveda αποτελείται από τις δύο σανσκριτικές (αρχαίες ινδικές) λέξεις Ayus ή ayur = υγειά, ζωή και Veda= βαθιά γνώστη, επιστήμη. Μεταφράζεται δε ελεύθερα ως: “Η επιστήμη της ζωής”. Αν παρατηρήσει δε κανείς θα δει τις κοινές ρίζες με τις αρχαιοελληνικές λέξεις: Αyus = υγεία και Veda = οίδα, γνωρίζω βαθιά. H Αγιουρβέδα με το πολύ πλούσιο, καταγεγραμμένο, διασωσμένο υλικό της μας βοηθά να ζούμε ζωές με υγεία και ευτυχία.

 

Ποια είναι η εξέλιξη της Ayurveda από την γέννησή της πριν 5000 χρόνια έως σήμερα;

Για χιλιετηρίδες η γνώση αυτή μεταδιδόταν από δάσκαλο σε μαθητή με ειδικές μυήσεις. Από τα μέσα όμως του περασμένου αιώνα, μεταδόθηκε πολύ πέραν των συνόρων της χώρας προέλευσής της που είναι η Ινδία. Έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως μέρος της αναβίωσης των παραδοσιακών και φυσικών μορφών θεραπείας, είναι ένα παραδοσιακό ολιστικό σύστημα υγείας, αναγνωρισμένο από τον ΠΟΥ και σήμερα πλέον εμφανίζεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κλινικές σε όλον τον κόσμο, ενώ η σχετική βιβλιογραφία συνεχώς μεταφράζεται σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.

Πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστούν οι αρχές της Ayurveda στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στη Δύση;

Όπως αναφέρεται και στην βιβλιογραφία “η Αγιουρβέδα μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τόπο, σε κάθε εποχή, σε κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει την Αληθινή του Φυση” αρκεί να πάρει τη συνειδητή απόφαση να διαμορφώσει μία ανάλογη “Στάση ζωής”. Ένας δάσκαλος μου είπε στα πρώτα μου βήματα: “Κάνε το πρώτο βήμα και τα άλλα…τακτοποιούνται.”. Έτσι και έγινε, έτσι γίνεται, γιατί αυτές οι Αλήθειες είναι ήδη μέσα μας αρκεί να συντονιστούμε με αυτές.

 

Πως ήρθατε σε επαφή με την Αγιουρβέδα;

Έτσι απλά, έτσι “μαγικά” και ευτυχώς σχεδόν μετά την ενηλικίωση μου, όποτε μεγαλώνω μαζί της…απλά είχα τις σχετικές “υπαρξιακές” ανησυχίες από πολύ νωρίς, σχεδόν από παιδί, και το ψυχικό σθένος να κάνω γρήγορα τις ανάλογες αλλαγές και επιλογές στη ζωή μου. Άλλωστε η γνώση έχει να κάνει με την λήψη πληροφοριών, η πνευματικότητα με την εφαρμογή τους.

Η Ayurveda είναι κάτι παραπάνω από μια επιστήμη. Αποτελεί έναν ολόκληρο τρόπος ζωής, ωστόσο αν χρειαζόταν να απλοποιήσουμε τα πράγματα, ποια θα λέγαμε πως είναι τα οφέλη που μας προσφέρει;

Αν θεωρήσουμε πως η ζωή εκτός από εξωτερικές εμπειρίες είναι ένα ταξίδι μέσα μας για να ανακαλύψουμε, να συναντήσουμε την Αληθινή μας Φύση, η Αγιουρβέδα είναι ο χάρτης σε αυτό το ταξίδι που πρώτα από όλα μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε, από προερχόμαστε και ποιος είναι ο τελικός προορισμός του ταξιδιού μας. Είναι το μέρος που θα βρούμε τους τελικούς στόχους μας, της τελείας υγείας και της Φώτισης.

 

Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της Yoga με της Ayurveda;

Η Γιόγκα είναι το πνευματικό κομμάτι της Αγιουρβέδα και η Αγιουρβέδα το ιατρικό κομμάτι της Γιόγκα. Θεωρούνται αδερφές επιστήμες μιας και έχουν κοινές αρχές και κοινούς απώτερους στόχους. Ωστόσο, η Αγιουρβέδα εστιάζεται, ιδιαίτερα, στο σωματικό-νοητικο-ενεργειακό μας κομμάτι, γι’ αυτό και μία από τις επικρατέστερες διεθνώς ονομασίες της είναι: “Ιατρική Νου-Σώματος”. Η Γιόγκα εστιάζεται κυρίως στις ανώτερες συνειδησιακές μας καταστάσεις, στη πνευματική απελευθέρωση. Επεκτείνει την στενή, περιορισμένη, εγωιστική προσωπικότητα στη διάχυτη, αιώνια και μακάρια κατάσταση της Αγνής Συνειδητότητας. Προκειμένου όμως γι’ αυτό, στη “διαδρομή” αυτή είναι κομβικό σημείο ο Νους να είναι “συνεργάσιμος”. Άλλωστε και για την Αγιουρβέδα η πνευματικότητα με την ευρύτερη έννοια αποτελεί το πιο δυνατό, θεραπευτικό εργαλείο.

Ποιό είναι το πρώτο βήμα που θα κάνει κάποιος ακολουθώντας την μέθοδο ίασης που προσφέρει η Ayurveda;

Το πρώτο βήμα είναι να την γνωρίσει μέσα από ένα βιβλίο ή ένα σεμινάριο και στη συνέχεια να προσπαθήσει να θέσει όλη αυτή τη γνώση σε πρακτική εφαρμογή, καθημερινά και σταθερά. Δεύτερο και σημαντικό βήμα αποτελεί το να βρει κανείς τη δική του αγιουρβεδική ιδιοσυγκρασία, τον αγιουρβεδικό του τύπο με τη βοήθεια ίσως κάποιου ειδικού συμβούλου, ώστε τα αποτελέσματα να είναι περισσότερο ασφαλή. Τρίτο βήμα είναι να διαμορφώσει σύμφωνα με τον τύπο του τους παράγοντες αυτοθεραπείας του: Διατροφή, Κίνηση, Περιβάλλον, Τρόπος ζωής, Τρόπος σκέψης. Σε αυτό το τρίτο στάδιο ξεδιπλώνονται πάμπολλα άλλα στάδια…μία “Στάση ζωής”, που όσο πιο συνειδητά την ακολουθήσει κανείς τόσο πιο γρήγορα και άμεσα θα μπορεί να ζει ζωή με επίγνωση, χαρά και δημιουργία.

 

Πότε δημιουργήθηκε η Ayurveda Hellas και ποιο είναι το όραμά σας;

Όραμα προσωπικό μου και της Αγιουρβέδα Ελλάς ήταν και είναι η διάδοση αυτής της πολύ καλά διασωσμένου και αναλυτικά δοσμένου υλικού στη χώρα μας, στην Ελλάδα, και μέσα από τα δικά μας αρχαιοελληνικά θεραπευτικά φίλτρα να βοηθήσουμε τον “αναζητητή” να το θέσει σε πρακτική εφαρμογή στη ζωή του, στις παρούσες συνθήκες και στον τόπο του.

Διαθέτετε ένα πολύ καλά ενημερωμένο site αλλά και έναν υπέροχο χώρο όπου διοργανώνετε σεμινάρια και θεραπεύτηκα sessions. Πώς θα προτείνατε να ξεκινήσει κάποιος την επαφή του με το σύστημα της Ayurveda;

“Στο Σπίτι της Αγιουρβέδα” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε αυτούς τους πολυχώρους ολιστικής υγείας και ομορφιάς που στήθηκαν με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό, πιστεύουμε πως εκφράζεται επάξια τόσο η Αγιουρβέδα, όσο και η Αγιουρβέδα Ελλάς. Μπορεί κανείς να πάρει, αρχικά, την γνώση από το βιωματικό, ολιστικό βιβλιοπωλείο και τα ειδικά σεμινάρια-webinars, τα εφαρμοσμένα εργαστήρια (παραδοσιακής γιόγκα, pranayama-αναπνοής, μουσικοθεραπείας-mantras και kirtan, διαλογισμού κ.α.), τις αγιουρβεδικές/ολιστικές τεχνικές και κούρες, και βέβαια μία πλήρη γκάμα από μοναδικά επιλεγμένα προϊόντα, που μπορούν να αποτελέσουν τα εφόδια, τα “μπαγκάζια” στο ταξίδι προς την τέλεια υγεία, την εξέλιξη, τον Ανώτερο Εαυτό μας.

Πηγή: Athens Hotspots

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία