FB PageView

AYURVEDA & ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

18.02.2020
από Admin Admin

Στην επιστήμη της Ayurveda η αποτοξίνωση αποτελεί έναν από τους 3 βασικούς πυλώνες υγείας ανάμεσα στη ρύθμιση του ανοσοποιητικoύ και του νευρικού συστήματος. Υπάρχει μάλιστα ο χαρακτηριστικός όρος “ama” που ετυμολογικά στα σανσκριτικά - αρχαία ινδικά - σημαίνει αχώνευτο και ουσιαστικά έχει να κάνει με οτιδήποτε βρίσκεται σε ανολοκλήρωτο μετασχηματισμό - μεταβολισμό, τοξικό παραπροϊόν ακατάλληλης η ατελούς χώνευσης, σε σωματικό αλλά και νοητικό επίπεδο.

Υλικές και συναισθηματικές τοξίνες λοιπόν, που στο αγιουρβεδικό σύστημα θεωρούνται η βάση όλων των ασθενειών. Για το λόγο αυτό διαθέτει πληθώρα βοτάνων και τεχνικών για την απομάκρυνσή τους.

Βότανα

  • Το Chyawanprash είναι μια πανάρχαια παραδοσιακή αγιουρβεδική συνταγή-ελιξίριο. Λάβετε 1-2 κουταλιές της σούπας σε ζεστό νερό καθημερινά, 2 φορές την ημέρα και πάντα νηστικοί (πρωί-βράδυ).
  • Το Triphala αποτελεί συνδυασμό τριών συστατικών που αναζωογονούν τη μεμβράνη του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στον αποτελεσματικό καθαρισμό του παχέος εντέρου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση σύμφωνα με την Αγιουρβέδα για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας. Κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση, το Triphala είναι δημοφιλές για τη μοναδική ικανότητά του να αποτοξινώνει το σύστημα ενώ ταυτόχρονα το θρέφει.
  • Το Guggulu είναι ένα εξαιρετικό Αγιουρβεδικό βότανο γνωστό λιποτροφικές του ιδιότητες. Συντελεί καθοριστικά στην απομακρυνση των τοξινών, στην καλύτερη πέψη και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Όταν συνδυάζεται με άσκηση και σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επανέρθει στο φυσιολογικό του βάρος.
  • Το Neem επίσης θεωρείτε στην Αγιουρβέδα ένα από τα κλασσικά αποτοξινωτικά βότανα.

TIP: Πάντα να τελειώνετε το γεύμα σας με ένα φλυτζάνι τσάι με τζίντζερ και λεμόνι (ή καποια ειδικά Αγιορβεδικά τσάγια). Βοηθά να ισχυροποιηθεί η πεπτική διαδικασία και βοηθούν στον καλύτερο μεταβολισμό.

Γιόγκα – αναπνευστικές ασκήσεις

  • Προσπαθήστε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα όσο γίνεται περισσότερο. Θα πρέπει να κινείστε κάθε 40 λεπτά προκειμένου να διατηρείτε το κυκλοφορικό σύστημα, τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μύες δραστήριους.
  • Η παραγωγή θερμότητας κατά τη διάρκεια της άσκησης θα βοηθήσει στην αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας. Ο χαιρετισμός στον ήλιο, η στάση με επίκυψη μπροστά, οι στάσεις του φοίνικα, του ψαριού, της καμήλας, της κόμπρας, του πολεμιστή, της ακρίδας του τόξου και η στάση μισής συστροφής της σπονδυλικής στήλης είναι κατάλληλες.
  • Οι αναπνευστικές ασκήσεις της φωτιάς βοηθούν στην καύση του λίπους.
  • Η αναπνευστική άσκηση Kapalabhati είναι καλή για την τόνωση των κοιλιακών μυών.
  • Η αναπνευστική άσκηση με αναπνοή από το δεξί ρουθούνι είναι επίσης ωφέλιμη.

Αγιουρβεδική μάλαξη

  • Τα σημεία marmas είναι τα ενεργειακά σημεία-κλειδιά στο σώμα. Οι τοξίνες τείνουν να μπλοκάρονται σε αυτά τα σημεία. Το μασάζ marma βοηθά στο να απελευθερωθεί (τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά) η μπλοκαρισμένη ενέργεια από αυτά τα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι βελτίωση των επιπέδων ενέργειας στο σώμα. Επίσης δρα εναρμονίζοντας και διεγείροντας τις λειτουργίες των οργάνων και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το Udvartana είναι ένα είδος αγιουρβεδικής μάλαξης όπου χρησιμοποιούνται ξηρές σκόνες βοτάνων με πολύ λίγο λάδι. Αυτό το μίγμα απλώνεται στο σώμα και γίνεται μασάζ. Βοηθά πολύ και σε προβλήματα κυτταρίτιδας.
  • Το κοιλιακό μασάζ βοηθά να ισχυροποιηθεί η πεπτική φωτιά και έτσι να καταπολεμηθούν οι τοξίνες στο σώμα. Βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους γύρω από τη μέση.
  • Το αγιουρβεδικό μασάζ ποδιών βοηθά στην απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας μέσα από τη μάλαξη σε συγκεκριμένα ενεργειακά σημεία που σχετίζονται με διαφορετικά μέρη του σώματος.

Το αγιουρβεδικό σύστημα όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, πέρα από βότανα και τεχνικές, αποτελεί μια «στάση ζωής» με προτάσεις που έχουν να κάνουν συν τοις άλλοις και με την καθημερινότητά μας. Τι είναι καλό να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας, ώστε να ζούμε ζωές γεμάτες υγεία και ευτυχία.

Αυτό άλλωστε απορρέει και από την ετοιμολογία της λέξης Αγιουρβέδα (Ayus = Ζωή, Veda =Γνώση, Επιστήμη), που συνήθως μεταφράζεται ως «Η επιστήμη της ζωής». Βασικοί δε πυλώνες υγείας θεωρούνται:

  • Ένα πολύ ανοσοποιητικό σύστημα (στο οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενα τεύχη).
  • Ένα δυνατό νευρικό - νοητικό σύστημα στο οποίο η Αγιουρβέδα αναλίσκεται ιδιαίτερα.
  • Η αποτοξίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στα τηλέφωνα: 210 3632350 & 2310 887679
Επιμέλεια: Σοφία Παπαδόπουλου (Researcher of Ayurveda Hellas)

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία