FB PageView

Αποκτήστε Φυσική Ανοσία

09.10.2020
από Admin Admin

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός - Πρόεδρος της Ayurveda Hellas ΑΕ & Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Την πολυπόθητη υγεία λοιπόν που σε αυτήν τη στήλη προσπαθούμε να προσεγγίσουμε «αγιουρβεδικά», φωτίζοντας κάθε φορά διάφορες παραμέτρους της.

Αρχίζουμε λοιπόν την καινούργια χρονιά με τη βασικότερη εξ’ αυτών το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας από τους κύριους σκοπούς της αγιουρβεδικής επιστήμης είναι η ανοσία, ώστε να έχουμε την άριστη ενέργεια και την ικανή νοημοσύνη για να ζήσουμε πολύ καιρό και ευτυχισμένα και παράλληλα να συμβάλουμε στην ευημερία όλου του κόσμου γύρω μας. Ανοσία χαρακτηρίζεται η ικανότητα του σώματος να εμποδίζει την ανάπτυξη μιας ασθένειας ή να αντιστέκεται σε μια ασθένεια που έχει ήδη εκδηλωθεί. Η Αγιουρβέδα πιστεύει ότι αν το σώμα μένει υγιές και η δύναμη τού διατηρείται σωστά, ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν για να νοσήσουμε ακόμα και αν πρόκειται για άκρως μολυσματικές ασθένειες, θεωρείται δε πως η δύναμη του σώματος έχει δύο κύριες όψεις:

  • Φυσική δύναμη (vyamasahakti)
  • Αντίσταση στην ασθένεια (vyadhikshmatva)

Αντίσταση στις ασθένειες

Ιστοί καλής ποιότητας -όπως- πλάσμα, αίμα, αναπαραγωγικός ιστός, αρκετό kapha και καλή ozas (ζωτική ενέργεια) συμβάλουν στη διατήρηση της δύναμης και της φυσικής αντίστασης του σώματος. Συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες που προάγουν τη μακροζωία της οποίας βασικός παράγων είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντίσταση στις ασθένειες χωρίζεται σε 3 κύριους τύπους:

  • Φυσική – έμφυτη ή γενετική, υπάρχει από τη γέννηση
  • Προσωρινή – εξαρτάται από τις επιδράσεις του χρόνου, όπως εποχιακές αλλαγές και την ηλικία του ατόμου
  • Αναπτυγμένη – δημιουργείται από τις σωστές ενέργειες στη ζωή, όπως σωστή διατροφή, ανάπαυση, έλεγχο της σεξουαλικής ενέργειας, χρήση εναλλακτικών βοτάνων και θεραπειών (rasayanas), κ.α.

Για την πρόληψη της ασθένειας η επιστήμη της Αγιουρβέδα τονίζει τη σωστή διατήρηση των φυσικών μηχανισμών του σώματος, μέσα από την τήρηση ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας των αγιουρβεδικών αγωγών υγείας. Τα Doshas (vata-pitta-kapha) βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση ροής εναλλασσόμενων ισορροπιών, είναι απαραίτητο λοιπόν να προσαρμόζονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, γιατί οι παράγοντες αυτοί μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη ή την εξέλιξη της ασθένειας. Ακόμα και οι πιο ασήμαντες και προσωρινές ενοχλήσεις δεν πρέπει να παίρνουν απαρατήρητες. Εάν ακολουθήσουμε τις συστάσεις που περιγράφονται στην swastha vritta (ειδικές αγωγές υγείας) θα μπορέσουμε σίγουρα να πετύχουμε απόλυτη υγεία και μακροζωία για τον σκοπό αυτό η Αγιουρβέδα συστήνει 3 σημαντικές αγωγές:

Ειδικές αγωγές υγείας

  • Καθημερινές αγωγές (dinacharya) ενέργειες που είναι καλό να κάνουμε σε καθημερινή βάση (ώρα ξυπνήματος, περιποίηση του σώματος, μπάνιο, μασάζ, άσκηση, γιόγκα, λήψη βοτάνων, τροφή, ανάπαυση, ύπνος)
  • Εποχιακές αγωγές (ritu charya) ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες και την εναλλαγή των εποχών (διατροφή, βότανα, αποτοξίνωση, κ.α.) προκειμένου να ωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας και να προστατευτούμε από τις αρνητικές επιδράσεις της, έχοντας υπόψη πως όλες οι δραστηριότητες στο σύμπαν κατευθύνονται από δυο ενεργειακές αρχές τη ζέστη και το κρύο.
  • Ηθικές αγωγές – με την έννοια της εξυγίανσης του νου. Μην ξεχνάμε πως παγκόσμια η Αγιουρβέδα αποκαλείται ως “ιατρική νου-σώματος” οπότε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» βασική δε αρχή αποτελεί ότι: ο νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα και ότι η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται από την εξισορρόπηση της δικής μας συνειδητότητας και την προέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα.

Όταν στο νου ενός ατόμου κυριαρχεί η ιδιότητα sattva τότε αυτή είναι αυτή που κατευθύνει όλες τις επιθυμίες και ενέργειες του, οι rajas και tamas είναι οι επιβλαβείς ιδιότητες του νου που παράγονται από τα πάθη και την άγνοια. Ένας τέτοιος μη υγιής νους προβαίνει σε λάθος εκκρίσεις και παρανοήσεις που οδηγούν σε λανθασμένες ενέργειες που προκαλούν ασθένειες. Στόχος λοιπόν είναι να αυξήσουμε τις ιδιότητες sattva του νου. Στο αγιουρβεδικό σύστημα δίνονται συγκεκριμένες προτάσεις και αρχές συμπεριφοράς που ισχύουν σε κάθε τόπο σε κάθε εποχή που θέλει την εξέλιξη της Αληθινής του Φύσης.

Ανοσία σημαίνει συγχώρεση…

Είναι αξιοσημείωτο πως ολοένα και περισσότερο έρευνες της συμβατικής ιατρικής καταδεικνύουν τη σχέση νου και σώματος, τη σχέση του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού μέσω αμφίδρομων σημάτων που ενώνουν το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ψυχολογικά stress επηρεάζουν το ανοσοποιητικό διακόπτοντας αυτά τα δίκτυα. Οι ορμονικές αλλαγές που δημιουργούνται από το stress είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές συγκεντρώσεων για τις κυτοκίνες (μόρια με τα οποία εκφράζεται κυρίως η ανθρώπινη ανοσία).

Η ψυχονευροανοσολογία (pni) συνεχίζει να ερευνά τις σχέσεις του νου νευροενδοκρινολογικού και ανοσοποιητικού συστήματος και σε συνδυασμό με την πανάρχαια και πολύ πλούσια γνώση της ιατρικής νου-σώματος της Αγιουρβέδα μπορούν να δώσουν στοιχεία, που αν εφαρμοστούν σε θεραπευτικό επίπεδο μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε να βλέπουμε τη ζωή με αίσθημα δέσμευσης, ελέγχου, πρόκλησης, και κυρίως να μας βοηθήσουν να μάθουμε να συγχωρούμε, η συγχώρεση στην αγιουρβεδική ιατρική είναι δύναμη. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά) η λέξη ανοσία σημαίνει συγχώρεση…

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό:

Amla C – η πιο πλούσια φυσική πηγή βιταμίνης οργανικής C
Chyavanaprasha – πολυμεταλλικό και πολυβιταμινούχο βοτανικό συμπλήρωμα που ανανεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ashwagandha – τονωτικό ανανεωτικό / στυπτικό αυξάνει την ανοσοποιητική απόκριση, μετατρεπτικό
Shunthi (ginger) – διεγερτικό, αντισηπτικό, σπασμολυτικό, μετατρεπτικό
Tulasi – ανοσοποιητικό, αναπνευστικό

Δημοσίευση εκδότη: www.naturanrg.gr

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία