FB PageView

Ανοσοποιητικό: το κλειδί της Υγείας!

25.11.2018
από Admin Admin
Είναι πλέον γνωστό σε όλους, πως ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί του σώματος, στο να διατηρηθεί μια καλή υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού, μέσω αμφίδρομων σημάτων που ενώνουν το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. * (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Ψυχολογικά στρες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, διακόπτοντας αυτά τα δίκτυα. Οι ορμονικές αλλαγές που δημιουργούνται από το στρες είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές συγκεντρώσεων σε κυτοκίνες (μόρια με οποία εκφράζεται κυρίως η ανθρώπινη ανοσία). Ψυχικά στρες όπως χρόνιες κοινωνικές συγκρούσεις και υποαπασχόληση ή ανεργία είχαν σχέση με την ευαισθησία στους ιούς κρυολογημάτων, ενώ η ηλικία, το sex, η αυτοπεποίθηση, όχι! Το 1977 σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Yale ονομάστηκε η νέα αρχή που κλήθηκε Συμπεριφοριακή Ιατρική. Αυτή η ειδικότητα γεννήθηκε από την ανάγκη να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κλινική χρήση και σχέση των αποδείξεων από τις επιστημονικές έρευνες που αργότερα έγιναν γνωστές ως Ψυχονευροανοσολογία (PNI). Οι έρευνες του PNI συνεχίζουν να εξετάζουν τις σχέσεις νου, νευροενδοκρινoλογικού και ανοσοποιητικού συστήματος και οι αρχές της Συμπεριφοριακής και Νου/Σώματος Ιατρικής εργάζονται για να εφαρμόσουν αυτή τη γνώση σε θεραπευτικό επίπεδο.

Η ερώτηση που χρειάζεται απάντηση είναι: πώς μπορώ να το κάνω αυτό;

Έρευνες στο χώρο της ιατρικής νου- σώματος αποκάλυψαν μια σειρά από ‘γνωρίσματα ενδυνάμωσης ανοσοποιητικού’. Φάνηκε μετά από εξονυχιστικές μελέτες των ερευνητών ότι αυτές οι ‘υγιείς συνήθειες’ μπορούν να αναπτυχθούν από τα άτομα, ώστε να λειτουργήσουν ως προστατευτικά από κλονισμό του ανοσοποιητικού και πρόοδο της ασθένειας.
Αυτοί οι τρόποι συμπεριλαμβάνουν τη συνειδητοποίηση της σχέσης νου-σώματος, την εκμάθηση του πώς να βλέπουμε τη ζωή με αίσθηση δέσμευσης, ελέγχου και πρόκλησης, ανάπτυξη δύναμης ανάκαμψης μετά από κάποια απώλεια και δυνατότητα να αποκαλύπτουμε τα τραυματικά μας συναισθήματα στον εαυτό μας και στους άλλους.

“Η ‘Δύναμη Ανοσίας’ αποδεικνύεται από ένα άτομο που είναι ικανό να βρει χαρά, νόημα, ακόμα και υγεία, όταν η ζωή χτυπά με τιςμεγαλύτερες προκλήσεις της.”

Henry Dreher

Πώς εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος; Δεν βασίζεται σε ένα μόνο σύστημα θεραπείας. Είναι εκλεκτική και χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές και θεραπείες που προτείνονται από ποικιλία αρχών. Πολλές από τις τεχνικές είναι ήδη οικείες, μα κανείς ερευνητής ΡΝΙ ή πρακτικός Συμπεριφοριακής Ιατρικής δεν θα ισχυρισθεί καμία από αυτές ως ‘την απάντηση’ ή την απόλυτη ΡΝΙ συνταγή. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Το ΡΝΙ δίνει ερευνητική έμφαση πέραν των παραδοσιακών θεραπειών της αλλοπαθητικής φαρμακευτικής (αν και δεν τις αποκλείει). Έκανε την τέχνη και επιστήμη της θεραπείας πιο ολοκληρωμένη και πιο πολύπλοκη.
Η Αγιουρβέδα, το πανάρχαιο αυτό ολιστικό σύστημα Υγείας, που αποκαλείται και «η ιατρική Νου/Σώματος», εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια μελετά το σημείο τομής του νου και του σώματος. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα δύο συναντώνται. Κάθε φορά που κάτι συμβαίνει στο νου, κάτι αντίστοιχα συμβαίνει και στο σώμα.
Η Αγιουρβέδα θεωρεί ότι αυτή η αλληλοσυσχέτιση πραγματώνεται σε ένα ενδιάμεσο μεταξύ νου και σώματος χώρο, όπου η σκέψη μετατρέπεται σε ύλη και αντίστροφα. Ο χώρος αυτός καταλαμβάνεται από τις τρεις λειτουργικές αρχές-ενέργειες που ονομάζονται ντόσα (VATA, PITTA, KAPHA)**. Εάν αυτές διατηρούνται σε ισορροπία και αρμονία τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον, μπορεί να αποκτήσουμε ανοσία απέναντι στις ασθένειες και κατ’ επέκταση την απόλυτη υγεία.

Λίγα λόγια για το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού, που αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Peyer*.
Οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους μη ειδικούς και στους ειδικούς. Στους μη ειδικούς έχουμε τη βασική αντίδραση του οργανισμού σε κάθε είδος λοιμώξεων. Ο ειδικός μηχανισμός χαρακτηρίζεται από μνήμη και δυνατότητα αναγνώρισης των επιβλαβών κυττάρων από τα κατεστραμμένα και τα μεταλλαγμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από δύο βασικές ομάδες κυττάρων:

Τα κύτταρα της μυελικής σειράς και της λεμφικής σειράς (Β-λεμφοκύτταρα, Τ-λεμφοκύτταρα). Τα Β-λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα, τα Τ-λεμφοκύτταρα παράγουν κυτοκίνες, που ενεργοποιούν τα Β. Τα Τc-λεμφοκύτταρα καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού που αλλοιώθηκαν. Τα κύτταρα της μυελικής σειράς.
Τα κύτταρα παρουσίασης αντιγόνου (APC) Antigen Presenting Cells βοηθούν τα Τ- λεμφοκύτταρα να αναγνωρίσουν διάφορα αντιγόνα.
Η λειτουργία αυτών των κυττάρων συνίσταται στο να προσλαμβάνουν το εξωγενές αντιγόνο με διάφορους τρόπους (π.χ. κυτταροφαγία, ενδοκυττάρωση) και στη συνέχεια μετά από ειδική επεξεργασία να επανεκφράσουν τμήματά του στην κυτταρική τους μεμβράνη, μαζί με ειδικά αναγνωριστικά μόρια (Major Histocompatibility Complex Cluso II, MIICII)


*Λεμφοειδής ιστός που βρίσκεται στο έντερο
*www.ayurvedaingreece.gr
**Πληροφορίες για της ενέργειες (VATA, PITTA, KAPHA) και για το αγιουρβεδικό σύστημα γενικότερα, στο εξαίρετο δείγμα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας: Αγιουρβέδα – Η ιατρική της Φύσης, εκδόσεις: Αγιουρβέδα Ελλάς Α.Ε.
ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία