FB PageView

Αγιουρβεδικά μιλώντας… για το άγχος!

23.03.2021
από Admin Admin

Γεγονότα καυτά… υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. «That’s life», όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Αγιουρβέδα.
Ο Βούδας είπε: «Η ζωή είναι βάσανο». Vasanas στα σανσκριτικά είναι οι ασκήσεις της ψυχής, κατά το asanas, που είναι οι ασκήσεις στο σώμα. Στο πνευματικό μονοπάτι λοιπόν, τα βάσανα είναι «Vasanas», είναι πνευματική προπόνηση που δυναμώνει την ψυχή και το πνεύμα, αρκεί βέβαια να κατανοήσουμε την λειτουργία της και την διαχειριστούμε ανάλογα με το νου μας.

Μία από τις επικρατέστερες ονομασίες της Αγιουρβέδα είναι: ιατρική νου-σώματος. Οπότε, σίγουρα ο τρόπος σκέψης αποτελεί βασικό παράγοντα-εργαλείο. Αρχικά, είναι απόλυτα φυσικό το ότι υπάρχουν αρνητικές εξωτερικές συνθήκες ή συνθήκες πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούμε να διαχειριστούμε μία δεδομένη στιγμή. Είναι, επίσης, απόλυτα φυσικό να ενεργοποιείται εναντίον τους ο συναγερμός προστασίας που λέγεται φόβος, κατά το «ο φόβος φυλάει τα έρμα»… και το σώμα να εκκρίνει αδρεναλίνη, κορτιζόλη και άλλες ουσίες, οι αναπνοές να γίνονται πιο κοφτές, οι μύες να σφίγγονται και άλλες αντιδράσεις που προετοιμάζουν το σώμα για
την «μάχη». Το πρόβλημα αρχίζει όταν αυτή η φάση συναγερμού διαρκεί περισσότερο από όσο πρέπει, ενώ στο μεταξύ, ο νους και η διάνοια δεν εκπέμπουν άλλα μηνύματα καθησυχασμού και καταναλώνεται
έτσι ενέργεια από όλη αυτή τη διαδικασία. Καταναλώνοντας πολύ ενέργεια σε όλη αυτή τη διαδικασία της «μάχης» στερείται από άλλες πολύ ζωτικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός, η χώνευση, η ισορροπία ύπνου-ξύπνιου, η αποτοξίνωση, η λειτουργία ζωτικών οργάνων και άλλα.

Αγιουρβεδική επιστήμη αναφέρεται αναλυτικά στη στάση ζωής, στις επιλογές που ταιριάζουν στον καθέ-
να, ανάλογα και με την δική του ιδιοσυγκρασία. Όσο πιο νωρίς και όσο πιο συνειδητές επιλογές κάνει κα-
νείς στους παράγοντες: διατροφή, κίνηση, περιβάλ λον, τρόπο ζωής και τρόπο σκέψης, τόσο πιο αποτελεσματικά θα διαχειριστεί τον όποιο «εισβολέα». Επιπλέον, διαθέτει ένα σύνολο εργαλείων: βότανα, όπως το Αshwagandha, το Βrahmi, το Chyavanaprasha, ειδικές αγιουρβεδικές τεχνικές, όπως Nasya, Shirodhara, τεχνικές αναπνοής και διαχείρισης της prana, τεχνικές ηχοθεραπείας, yoga και διαλογισμού κ.α., που σε μία στιγμή κρίσης μπορούν να συντελέσουν στο να σταματήσει αυτός ο συναγερμός και να επανέλθει η ομοιόσταση το συντομότερο… Κάποιες
express οδηγίες ακόμα και για όποιον δεν έχει προηγουμένως κάνει την ανάλογη προπόνηση:

1. Αποδοχή της κατάστασης, όχι κουκούλωμα, γιατί αν μάθουμε να κουκουλώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα δεν θα εκφράζουμε ελεύθερα και τα θετικά. Αποδοχή σαν μέρος της ζωής, σαν πρόκληση για περαιτέρω συνειδητοποιήσεις, σαν πυξίδα, σαν ταρακούνημα για ξεβόλεμα για καλύτερες επιλογές.
2. Συνειδητή καθοδήγηση, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες, π.χ. δίνοντας απαντήσεις-λύσεις σε πιθανές αμφιβολίες, γιατί βασικά το άγχος είναι έκφραση της αμφιβολίας στο σώμα. Να μην αφήνουμε πολλές εκκρεμότητες και «μισές δουλειές», που δημιουργούν ένα υπόβαθρο αστάθειας και αμφιβολίας. Ας τις κλείνουμε μία-μία, έστω με απόφαση πιο σύντομη πολλές φορές. Η αταξία, η ασάφεια, το «φλου», η αναβλητικότητα, ο «ωχ-αδελφισμός», η αδράνεια αποτελούν σίγουρο υπόβαθρο αμφιβολίας, φόβου και παρατεταμένου άγχους. Επομένως, κάποιες αποφάσεις και τακτοποιήματα, άυλα και υλικά, σίγουρα θα δώσουν ανάλογα μηνύματα καθησυχασμού. Λέγεται χαρακτηριστικά στα αγιουρβεδικά κείμενα: «Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με το τίναγμα μία και μόνο σκέψης».
3. Να κάνουμε τους απολογισμούς μας, να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες μας, να συγχωρέσουμε, και όσον αφορά τους εαυτούς μας και όσον αφορά τους άλλους, και να κάνουμε… «ένα άλμα πέρα πέρα από την φθορά», όπως λέει και ο Ελύτης. Μα κυρίως, να δράσουμε, να κάνουμε κάτι δημιουργι κό, να μην μένουμε αδρανείς και ακίνητοι σε έναν καναπέ ή ένα κρεβάτι, γιατί τότε ο νους συνεχίζει να στέλνει τα μηνύματα συναγερμού, αναγνωρίζο-
ντας αδυναμία.
4. Για καθετί που μας στεναχωρεί ή μας αγχώνει ας δημιουργούμε αντίδοτα ευγνωμοσύνης για όσα θετικά έχουμε. Για παράδειγμα, μια εικόνα του παιδιού μας ή ενός αγαπημένου μας, μιας επιτυχίας, μιας ευτυχισμένης στιγμής, μιας αγαπημένης παραλίας κ.α.
5. Τεχνικές αναπνοής. Ο τρόπος που αναπνέουμε αντανακλά όλη την ψυχοσωματική μας κατάσταση. Στις καταστάσεις άγχους αναπνέουμε ρηχά, γρήγορα, κοφτά. Αν οι αναπνοές μα γίνουν βαθιές, μακριές, αργές το σύστημα αντίστοιχα «αντιδοτείται» (πολύ βασική: 1/3 εισπνοή, 2/3 εκπνοή).
6. Ακούσματα θεραπευτικά, mantras και kirtan συστήνει η Αγιουρβεδα, αλλά γενικότερα ποιοτική μουσική.
7. Και τέλος, «το βαρύ πυροβολικό για τη μάχη», συναισθήματα όπως: ευγνωμοσύνη, συμπόνια, κατανόηση, αγάπη, συγχώρεση και, κυρίως, εμπιστοσύνη και Πίστη στη Αληθινή Φύση και το Θεό. Για να γίνει η αμφιβολία σιγουριά, για να έχουμε το «Γνώθι Σαυτόν» και να ελέγχουμε καλυτέρα τις ζωές μας, κόντρα στα πολλά αδιέξοδα της δύσκολης καθημερινότητας.

Οι βασικές αγιουρβεδικές τεχνικές και κούρες καθώς και, τα μαθήματα παραδοσιακής yoga, τα ειδικά εργαστήρια αναπνοής κ.α., διδάσκονται και εφαρμόζονται στο «Σπίτι της Αγιουρβέδα», τόσο στην Αθήνα (Νίκης 28, Πλάκα – Σύνταγμα), όσο και στη Θεσσαλονίκη (Βασ.Γεωργίου, 41).


ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία