FB PageView

Kirtan & Mantras Webinar (εργαστήρι ηχοθεραπείας)

29.04.2021
από Admin Admin

Εισηγητής: Στέλιος Καρπαθάκης και Σοφία Παπαδοπούλου
Διάρκεια: 2 ώρες

Πότε θα γίνεται: Μία φορά τον μήνα ΣΚ/ 2 ώρες
Tιμή: 10€ συν ΦΠΑ

~Εν Αρχή Ην ο Λόγος.. Εν Αρχή Ην ο Ήχος~ 

Εν Αρχή είναι ο Λόγος.. αυτή η φράση αναφέρεται στην έναρξη της Βίβλου. Ο Λόγος είναι το πρώτο που εκδηλώθηκε από την Πρώτη Αρχή, το Πρώτο Αίτιο. Ο Λόγος ισούται με τον Ήχο! Ο Ηράκλειτος είχε χρησιμοποιήσει περιστασιακά τον όρο «λόγο» συσχετίζοντάς τον με την πύρινη πρώτη αρχή του κόσμου και την ευταξία του. Οι στωικοί μοιάζουν να εμπλούτισαν τις δηλώσεις του Ηράκλειτου, αποκαλώντας «Λόγο» τον Θεό τους, ο οποίος θεωρούνταν μια, ως επί το πλείστων, απρόσωπη δύναμη που διέπει το σύμπαν και είναι πανταχού παρούσα. 

Έτσι λοιπόν και κατά την Ινδουιστική παράδοση Naada σημαίνει ο Ήχος που μας συνδέει με το βαθύτερο Εαυτό μας και το Σύμπαν! Nada Yoga σημαίνει ροή της ενέργειας ή ροή της συνείδησης δια μέσου του Ήχου και των Δονήσεων. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μέσω των ηχητικών δονήσεων μπορούμε να επιφέρουμε δραστικές αλλαγές στο νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου, δηλαδή, να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, να αλλάξουμε τον εαυτό μας προς το καλύτερο. Το τραγούδι και η απαγγελία δια μέσου του Κίρταν είναι μια ισχυρή μέθοδος ώστε να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας μέσα από το συναίσθημα και την «καρδιά». 

Γνωρίστε το Kirtan, την μουσική που Απελευθερώνει!

Η Nada Yoga και το Kirtan ειναι κλάδοι της γιόγκα που απαρτίζονται απο τεχνικές με ήχους και δονήσεις. Το Κirtan είναι ένα «γιογκικό τραγούδι» και έχει τις ρίζες του στην Βεδική παράδοση. Είναι μια τεχνική διαλογισμού που συνδυάζει τα Σανσκριτικά mantra και τους μελωδικούς ήχους των μουσικών οργάνων με την ενεργή διαδραστική συμμετοχή του κοινού. 
Mantra σημαίνει "αυτό που διευρύνει το νου και την αντίληψη. Οι απαγγελίες των mantra είναι μια επιστήμη που έχει αναπτυχθεί και τελειοποιηθεί στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το Σανσκριτικό αλφάβητο (mantra) έχει θεραπευτική επίδραση στο σώμα και νου.
Το kirtan είναι mantra ή ο αιώνιος ήχος. Είναι μια τέχνη με την οποία δεν εκφράζουμε μόνο τα συναισθήματά μας αλλά εισχωρούμε βαθιά μέσα μας παρακάμπτοντας την επίδραση της διάνοιας για να βιώσουμε το εσωτερικό μας σύμπαν. 

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα της Nada Yoga είναι ένας συνδυασμός στάσεων σώματος (Asana) πρακτικών αναπνοής (Pranayama) σε συνδυασμό με ήχους και δονήσεις (Nada ,Kirtan, Mantra) που στόχο έχει την διεύρυνση της ζωτικής μας ενέργειας (Prana) και το μετασχηματισμό των συναισθημάτων έτσι ώστε να έρθουμε σε επαφή με το εσωτερικό μας συμπάν που είναι γεμάτο θετικές ποιότητες που περιμένουν να ανακαλυφθούν.. να γίνουν προσωπικό μας βίωμα και τελικά να μας οδηγήσουν σε μια θετική στάση ζωής απελευθερώνοντας όλες τις δημιουργικές και θεραπευτικές μας δυνατότητες.

Θεματικές που πρόκειται να διδαχτούν κατά την διάρκεια των εργαστηρίων: 

~ Θα μάθουμε απλές βασικές πρακτικές για να ζεστάνουμε και να προετοιμάσουμε το όργανο της φωνής μας έτσι ώστε να βιώσουμε άνεση και χαλαρότητα κατά τη διάρκεια της φώνησης.

~ Μέσα από ειδικές πρακτικές θα συνειδητοποιήσουμε την επίδραση της φωνής στο φυσικό μας σώμα και τη κίνηση της ενέργειας στο πρανικό ενεργειακό μας σώμα.

~Θα ασχοληθούμε με την επιστήμη των mantras( ΑUM,Mahamritunjai mantra,Gayatri,Durga),με απαγγελίες θα συντονίσουμε τις δονήσεις στα εγκεφαλικά κύματα στη κατάσταση λειτουργίας της εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας. 

~ Θα εμβαθύνουμε στην Ηχοθεραπεία και τα mantras και πως αυτά λειτουργούν στην εξισορρόπηση των Doshas και της ιδιοσυγκρασίας μας. 

~Με πρακτικές από τη nada γιόγκα θα εμπλουτίσουμε την εμπειρία μας ανακαλύπτοντας λεπτότερους εσωτερικούς ήχους και δονήσεις.

~Θα εντάξουμε τα mantras στη κλασική πρακτική της hatha yoga "Χαιρετισμός στον Ήλιο" γνωστή και ως Surya Namaskara,με χρήση των surya και bija mantras.

~Θα έχουμε την μοναδική εμπειρία της πρακτικής του Kirtan ,με τη συνοδεία κιθάρας η του ινδικού αρμονίου θα κάνουμε μελωδική απαγγελία των mantras έτσι ώστε να επιτρέψουμε στην ενέργεια των συναισθημάτων να εκφραστεί και να μετασχηματιστεί με χάρη και ισορροπία.

Και πολλά άλλα που πρόκειται να ακολουθήσουν στα επόμενα εργαστήρια..

Οφέλη

- Μέσα από την πρακτική του kirtan όλο το υλικό σώμα καθώς και ο νους δονούνται σε μια υψηλότερη συχνότητα. 
- O νους ησυχάζει και αδειάζει, τα συναισθήματα μετασχηματίζονται προς το θετικό και φορτιζόμαστε ενεργειακά. 
- Ανοίγει την "καρδιά" και εξαγνίζει την ατμόσφαιρα. 
- Χαλαρώνει και τονώνει την ενέργεια μας, μας απελευθερώνει από την ένταση και το stress (υψηλή πίεση, πονοκέφαλος κτλ).
- Προκαλεί αίσθηση χαράς και νοητικής γαλήνης.
- Απελευθερώνει από φόβους, νευρώσεις, καταπίεση. 
- Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.
- Ανασυγκροτεί τη πρανική ροή. 
- Eπιδρά ιδιαίτερα στα συναισθήματα. Ωριμάζει τα συναισθήματα με το να τα εξαγνίζει. Με την συστηματική πρακτική στο κίρταν το συναίσθημα αναπτύσσεται από τα χαμηλά στα υψηλά επίπεδα. 

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία