FB PageView

Ηλεκτρονικά - Διαδικτυακά Μαθήματα Yoga (2020)

21.04.2021
από Admin Admin

Η Ayurveda Hellas στα πλαίσια των υπηρεσιών της στον χώρο της ολιστικης υγείας και τον "ολοκληρωμένων προτάσεων φυσικού ευ ζην και μακροζωίας" προσφέρει μαθήματα Γιόγκα κάθε Τρίτη & Πέμπτη 19:00 με 21:00 και διαδικτυακά. Με δάσκαλο τον Βασίλη Χατζηνικολάου - Shivaprakash έμπειρο ειδικα εκπαιδευμένο του εισηγητή του συστήματος SATYANANDA YOGA.

Η Yoga είναι μια παναρχαία φιλοσοφία για τη Ζωή (και όχι μόνον...), όπως επίσης και ένα σύστημα βαθύτερης εξάσκησης που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος. Έχει επίσης αμέτρητα οφέλη για το φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου. Μια τάξη γιόγκα περιλαμβάνει: Asanas (Μία σειρά από δυναμικές & στατικές, άνετες σωματικές στάσεις), τεχνικές Γιογκικής Αναπνοής (Πραναγυάμα), Μούντρας (Ειδικές σωματικές κινήσεις που αλλάζουν την διάθεση, την συμπεριφορά και την αντίληψη), Γιόγκα Νίντρα του Συστήματος Σατυανάντα (Μια τεχνική με την οποία μπορεί ο ασκούμενος να ξεκουραστεί βαθιά και να χαλαρώσει συνειδητά απο σωματικές, μυϊκές, νοητικές και συναισθηματικές εντάσεις).

YOGA BY AYURVEDA HELLAS

Ημερομηνία: Κάθε Τρίτη & Πέμπτη 19:00 – 21:00
Τρόπος Μαθήματος: Ηλεκτρονικά (διαδικτυακά μέσω zoom)
Βασίλη Χατζηνικολάου - Shivaprakash εισηγητής yoga, εκπαιεδυμένος στο σύστημα SATYANANDA YOGA.
Είσοδος:

1 Μεμονωμένο Μάθημα (drop in): 10€
4 Μαθήματα 35€
10 μαθήματα 80€
* Στις παραπάνω τιμές ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.
Τηλ. επικοινωνίας για κράτηση θέσης : 2103632350 & 6976783289
Η τάξη είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα ασκούμενων.

Γιόγκα

Γιόγκα σημαίνει ένωση, ένωση όλων των ενεργειών που ρέουν στο σώμα μας, ένωση του κατώτερου νου και του Ανώτερου νου, ένωση του κατώτερου ευατού και του Ανώτερου εαυτού. Ένωση με εμάς και τους γύρω μας. Αυτή η ένωση είναι και ο απώτερος σκοπός της γιόγκα. Η εσωτερική γαλήνη ο καλός χαρακτήρας ο καλύτερος έλεγχος του νου η καλή φυσική κατάσταση η υγεία, είναι κάποιες ευεργετικές “παρενέργειες” δεν είναι αυτοσκοπός. Οι πρακτικές στην γιόγκα σαν κύριο στόχο έχουν την κάθαρση - εξαγνισμό στο σώμα στο νου και στο πνεύμα. Κάποιες βασικές τεχνικές της γιόγκα είναι οι Άσανας, Τεχνικές αναπνοής Πραναγιάμα, Μούντρας, Γιόγκα Nidra τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού (δείτε αναλυτικά τις τεχνικές πιο κάτω). Η γιόγκα ουσιαστικά αρχίζει με την κάθαρση του ενεργειακού μας σώματος. Οι ασάνας και οι ασκήσεις αποτελούν την “γιόγκα προετοιμασίας“. Η Αγιουρβεδα και η Γιόγκα θεωρούνται αδερφές επιστήμες. Η Γιόγκα αποτελεί το πνευματικό κομμάτι της Αγιουρβεδα και η Αγιουρβέδα το ιατρικό κομμάτι της Γιόγκα.Πιο αναλυτικά μια τάξη γιόγκα περιλαμβάνει:

Άσανα - Οι ασάνας είναι μία σειρά από δυναμικές και στατικές σωματικές στάσεις εμπνευσμένες από την σοφία της φύσης. Ο πρώτος στόχος των άσανας είναι η ανακούφιση από την φυσική και νοητική δυσαρμονία. Με την χρήση της μυϊκής υπερέκτασης διεγείρεται η διαδικασία της απελευθέρωσης των τοξινών από το σώμα, οι κλειδώσεις του σώματος γίνονται ευλύγιστες και βελτιώνεται η υγεία των μυών. Επίσης οι ασάνας επιφέρουν τον συντονισμό στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, απελευθερώνουν και διεγείρουν τις ενεργειακές ροές και βελτιώνουν τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων εφαρμόζοντας ήπια μάλαξη. Το σώμα και ο νους δεν είναι ανεξάρτητα μέρη, αλλά αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η χονδροειδής μορφή του νου είναι το σώμα και η λεπτή μορφή του σώματος είναι ο νους. Η άσκηση στην άσανα επιφέρει μια συνένωση, μια ολοκλήρωση και ως εκ τούτου μια αρμονία στο σώμα και στο νου.

Πραναγυάμα - Prana είναι η αρχαία σανσκριτική ονομασία της αιθερικής δύναμης που διαποτίζει και περιβάλλει ολόκληρο το φυσικό σύμπαν. H Prana βρίσκεται μέσα σε όλα τα αντικείμενα του φυσικού μας κόσμου και κυρίως στον αέρα. Η Pranayama μπορεί να ορισθεί σαν μια σειρά τεχνικών ελέγχου της αναπνοής οι οποίες διεγείρουν και αυξάνουν την ζωτική ενέργεια-prana μέσα στο σώμα. Πολλοί άνθρωποι δεν αναπνέουν σωστά και δεν έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος. Η σωστή αναπνοή βελτιώνει σε βάθος ολόκληρη τη φυσική, συναισθηματική και νοητική μας ευημερία. Επίσης αυξάνει και βελτιώνει την ζωοδότρα δύναμη (πράνα), καθαρίζει τα μπλοκαρισμένα ενεργειακά κανάλια, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ισορροπεί το ορμονικό σύστημα κ.α

Μούντρα - Η λέξη μούντρα σημαίνει αρχικά σφραγίδα και μεταφράζεται από τα σανσκριτικά ως ''συμβολική χειρονομία'',ή ως “αυτό, που φέρνει ευθυμία”. Η μούντρα των χεριών ή η γιόγκα των δακτύλων όπως ονομάζεται επίσης, εμπεριέχει αποτελεσματικές, αλλά απλές ασκήσεις που γίνονται σύντομα και άνετα παντού. Σύμφωνα με την παράδοση της ανατολικής ιατρικής κατέχει μεγάλη επιρροή και έλεγχο πάνω στο φυσικό, ενεργειακό και νοητικό σώμα. Οι λεπτές συνδέσεις που προκαλεί στην ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα και στον εγκέφαλο, η ανακούφιση σωματικών όπως και ψυχικών ασθενειών είναι μόνο μερικοί λόγοι που την κάνουν δικαίως να χαρακτηρίζεται στο δυτικό κόσμο σαν μίνι-γιόγκα.

Γιόγκα Νίντρα - Η Γιόγκα Νίντρα του συστήματος Σατυανάντα είναι μια αποτελεσματική και συστηματική μέθοδος φυσικής, νοητικής και συναισθηματικής χαλάρωσης. Μια βαθειά χαλάρωση που γίνεται από την ύπτια στάση. Στη πρακτική αυτή χωρίς να είναι απαραίτητο να συγκεντρώνεται κανείς πολύ ακολουθεί απλές προφορικές οδηγίες, εξωτερικά μπορεί να φαίνεται σαν να κοιμάται αλλά εσωτερικά η επίγνωση διατηρείται στα όρια της εγρήγορσης και του ύπνου. Η Γιόγκα Νίντρα του συστήματος Σατυανάντα ωφελεί πολλαπλώς την υγεία, ανακουφίζει από το στρες, την ένταση, το άγχος και την αϋπνία.

Αγιουρβέδα & Γιόγκα

Η επιστήμη της Αγιουρβέδα κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλο τον κόσμο ως ένα παραδοσιακό σύστημα φυσικής ισσοροπίας του σώματος - νου. Η Γιόγκα επίσης έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως ένα φυσικό σύστημα υγείας που τονίζει ότι οι στάσεις Γιόγκα βελτιώνουν τη δύναμη και την ευλυγισία του σώματος και ανακουφίζουν το στρες. Εντούτοις, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν κατανοούν το πόσο στενά συνδέονται η Γιόγκα και η Αγιουρβέδα μεταξύ τους και πόσο χρήσιμα αποτελέσματα δίνει η συνεργασία τους. Η Γιόγκα, και ιδιαίτερα τα μονοπάτια του διαλογισμού της, αποτελεί την πνευματική διάσταση της Αγιουρβέδα, ενώ η Αγιουρβεδική δίαιτα, τα βότανα και οι υγιεινές συνήθειες της καθημερινής ζωής αποτελούν την πρακτική πλευρά της γιογκικής πνευματικότητας. Οι ασκήσεις γιόγκα βελτιώνουν την υγεία και σε συνδυασμό με τις Αγιουρβεδικές υγιεινές αγωγές, συστήνονται για διάφορες ιδιοσυγκρασίες. Η Γιόγκα αποτελεί μέρος της Αγιουρβέδα και παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε συσχετισμό με την Αγιουρβεδική διάγνωση και συστάσεις. Για όσους θέλουν να ωφεληθούν από τη Γιόγκα και την Αγιουρβέδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα για την ίαση προβλημάτων, πρέπει να συνδυάσουν και τις δύο αυτές στην καθημερινή τους ζωή.

Ο εισηγητής

Ο Βασίλης Χατζηνικολάου - Shivaprakash εισηγητής yoga, εκπαιεδυμένος στο σύστημα SATYANANDA YOGA. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Το 1991 ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα τεχνολογίας γεωπονίας στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Γρήγορα το ενδιαφέρον του στράφηκε προς το θέατρο, το οποίο αγάπησε και ασχολήθηκε για τα επόμενα χρόνια. Προαιτοιμαζόμενος για εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο έχει την πρώτη του εμπειρία με τη γιόγκα. "Ήταν μια βαθειά, ουσιαστική και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία".

Έρχεται σε επαφή με το σύστημα της Σατυανάντα γιόγκα το 1999 και το "ταξίδι" αρχίζει. Παρακολούθησε "γιογκικές σπουδές" στο Σατυανάντασραμ Ελλάδας και για δέκα χρόνια ασκείται στη γιόγκα για την προσωπική του χαλάρωση, εξισορρόπηση και εξέλιξη. Σε ένα απο τα πρώτα ταξίδια του στο άσραμ (Rikhiapeeth ) στην Ινδία ενας Σουάμι του μεταφέρει τα εξής λόγια του Παραμαχάμσα Σατυανάντα Σαρασουάτι " Οταν γνωρίζεις κάτι είναι σαν να κατέχεις έναν θησαυρό απο ασημί. ´Οταν όμως μοιράζεσαι αυτό που γνωρίζεις με τους άλλους ο θησαυρός γίνεται χρυσός ".

Το 2010 ολοκληρώνει την εκπαίδευση εισηγητών γιόγκα στο σύστημα Σατυανάντα και παράλληλα με την μαθητεία του, αρχίζει να δίνει μαθήματα και τάξεις γιόγκα στην Μυτιλήνη. Συνεχίζοντας την εκπαίδευση του υπό την καθοδήγηση της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια: Γιόγκα Νίντρα από το σύστημα Σατυανάντα, Τάττουα Σούντι, Ανατομία και φυσιολογία, ´Ανταρ Μόουνα, ´Ανταρ Ντάρσαν, Ράτζα Γιόγκα, κ.α.

Τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος στο υπό σύσταση Σωματείο: Ελληνικής Ένωσης Εισηγητών Γιόγκα εκπαιδευμένων στο σύστημα Σατυανάντα

Παρακολούθησε τα προοδευτικά σεμινάρια " Γιόγκα Τσάκρα": Πρόκειται για ένα μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει τον προσανατολισμό για την εξέλιξη της διδασκαλίας της Σατυανάντα Γιόγκα στη νέα εποχή, κατευθείαν από την πηγή της "Bihar School of Yoga"

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία