FB PageView

Στρες ένας ύπουλος... ιός

15.12.2020
από Admin Admin
Η εν λόγω αντίδραση προκαλείται από την απελευθέρωση ορμονών που προετοιμάζουν το σώμα μας είτε να μείνει και να αντιμετωπίσει μια απειλή είτε να φύγει με ασφάλεια. Έτσι λοιπόν, σε απόκριση στο οξύ άγχος, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος ενεργοποιείται από την ξαφνική απελευθέρωση ορμονών. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στη συνέχεια διεγείρει τα επινεφρίδια, προκαλώντας την απελευθέρωση κατεχολαμινών (συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης).

Ο όρος «fight or flight» αντιπροσωπεύει τις επιλογές που είχαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας όταν αντιμετώπιζαν κίνδυνο στο περιβάλλον τους. Θα μπορούσαν είτε να πολεμήσουν είτε να φύγουν. Και στις δύο περιπτώσεις, η φυσιολογική και ψυχολογική απάντηση στο στρες προετοιμάζει το σώμα να αντιδράσει στον κίνδυνο. Πρόκειται λοιπόν για έναν τρόπο προστασίας και άμυνας που λειτουργεί για την ασφάλειά μας. Βοηθά στο να μένουμε εστιασμένοι, ενεργητικοί και σε εγρήγορση στις επείγουσες καταστάσεις, δίνοντας έξτρα ώθηση και δύναμη.

'Όταν το ΣΤΡΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΞΙΚΟ
Κι ενώ η αντίδραση του στρες συμβαίνει αυτόματα, μερικές φορές το σώμα μας απαντά με αυτόν τον τρόπο ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματική απειλή. Οι φοβίες είναι καλά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η εν λόγω αντίδραση μπορεί να ενεργοποιηθεί ψευδώς ενόψει μιας φανταστικής απειλής. Για παράδειγμα, ένα άτομο που φοβάται τα ύψη μπορεί να αντιμετωπίσει μια οξεία κρίση άγχους εάν πρέπει να πάει στον τελευταίο όροφο ενός ουρανοξύστη. Το σώμα του θα είναι σε εγρήγορση, με το ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής να αυξάνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρίση πανικού. Τότε το στρες γίνεται καταστροφικό για την υγεία, τη διάθεση, την παραγωγικότητα και υπονομεύει τις σχέσεις μας και γενικά την ποιότητα της ζωής μας. Φθείρει το ανοσοποιητικό μας και δημιουργεί έντονα τοξικά συναισθήματα, όπως ανασφάλεια, φόβος, φοβίες, ενοχές. Το καθετί που μας δημιουργεί πίεση, πέρα από αυτό που μπορούμε να αντέξουμε ή να διαχειριστούμε την κάθε στιγμή αποτελεί ένα στρεσογόνο παράγοντα. Πολλές φορές οι στρεσογόνοι παράγοντες, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι πάντα εξωτερικοί αλλά έχουν προέλευση στο υποσυνείδητο και …ασυνείδητο της ύπαρξής μας.

Ξαναβρίσκοντας την Αληθινή μας Φύση

Η Αγιουρβέδα, που αποκαλείται διεθνώς «Ιατρική νου-σώματος» είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη που διαθέτει όλα τα εργαλεία* και τεχνικές για άμεσες λύσεις στην καθημερινότητά μας σε συνθήκες κρίσης ή μη. Αυτό απορρέει και από την ετυμολογία της λέξης Αγιουρβέδα (θυμίζω από το Ayurs που σημαίνει Υγεία - Ζωή και το Veda που σημαίνει βαθιά γνώση – Επιστήμη). Η Αγιουρβέδα μάς βοηθάει να ξαναθυμηθούμε την Αληθινή μας Φύση, τον Ανώτερο Εαυτό μας ενισχύοντας την πνευματικότητά μας. Η πνευματικότητα είναι στην πράξη, η από μέρα σε μέρα απελευθέρωση του νου από τις πολλές εξαρτήσεις του. Γεγονός πολύ σημαντικό εάν λάβει κανείς τη βασική κατευθυντήρια αρχή στην Αγιουρβέδα που λέει ότι: Ο νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα και ότι η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται από την εξισορρόπηση της δικής μας συνειδητότητας και την επέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα. Αλλάζοντας το επίπεδο της Συνειδητότητάς μας αξιολογούμε διαφορετικά τις καταστάσεις: Γινόμαστε ανθεκτικοί και συγ-χωρούμε! Αυτό είναι το μυστικό μιας ισορροπημένης ζωής: Αντέχουμε - Κατανοούμε - Ανοίγουμε - Χωρούμε - Συγ-χωρούμε!

Η συγχώρεση, το πάθος και η αγάπη για τη ζωή, το εγώ που γίνεται εμείς, είναι το καλύτερο «εμβόλιο», τα καλύτερα «αντισώματα» στον … κάθε ιό.

Η Εξέλιξη είναι νόμος του σύμπαντος, η ζωή πάει πάντα μπροστά, αρκεί να συντονιστούμε με τη δύναμή της, την Αληθινή μας Φύση και να αφεθούμε στη ροή της.

*Λέγοντας εργαλεία εννοούμε όλες τις θεραπείες, τεχνικές και βότανα που έχει στο οπλοστάσιό της η Αγιουρβέδα. Βότανα όπως το Brahmi και το Ashwagandha ή το Shilajit που προστατεύει τα νευρικό σύστημα και το νου, κ.α. Θεραπείες, όπως οι Shirodhara, Αbhyanga, Nasyam και τεχνικές αναπνοής, διαλογισμού και χαλάρωσης, γιόγκα, μουσικοθεραπεία, κ.α. είναι τα καλύτερα αντίδοτα σε πάσης φύσεως εξωτερικούς κινδύνους…

Οι βασικές αγιουρβεδικές τεχνικές και κούρες καθώς και, τα μαθήματα παραδοσιακής yoga, τα ειδικά εργαστήρια αναπνοής κ.ά., διδάσκονται και εφαρμόζονται στο «Σπίτι της Αγιουρβέδα», τόσο στην Αθήνα (Νίκης 28, Πλάκα – Σύνταγμα), όσο και στη Θεσσαλονίκη (Βασ. Γεωργίου 41).

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία