FB PageView

Κουρκουμάς (Turmenic) ~ Ευεργετικές Ιδιότητες & Οφέλη για τον Οργανισμό

01.09.2020
από Admin Admin
Ο Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι βότανο- «θησαυρός» καθώς προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον οργανισμό. Σήμερα θα γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το μοναδικό βότανο το οποίο εντάσσοντας το στη διατροφή σας θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα!!

Ιστορία & Παράδοση

Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο συνηθισμένα καρύκευμα που βρίσκεται σε κάθε ινδικό νοικοκυριό. Αυτό το υπέροχο κίτρινο βότανο έχει χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό βότανο εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική παραδοσιακή ιατρική, την Αγιουβέρδα. Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, και ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Ως γνωστόν περιέχει ενώσεις με σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες που ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Θεωρείται τροφή με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες τις οποίες θα δούμε εκτενώς παρακάτω.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους
  • Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και την διάθεση.
  • Σβήνει τα σημάδια του χρόνου ~ προσφέρει νεανικότητα & μακροζωία
  • Προσφέρει ένα τέλειο δέρμα ~ βοηθάει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ακμής, ψωρίασης, ουλών κτλ.
  • Ενισχύει τους θύλακες των τριχών κάνοντας τα μαλλιά πλούσια και δυνατά.
  • Αναζωογονεί την εύρυθμη λειτουργία όλου του πεπτικού συστήματος.
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες.
  • Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ~ μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα και καταπραΰνει τα συμπτώματα φλεγμονής σε όποιο σημείο του σώματος.
  • Έχει αντικαρκινική της δράση.
  • Βελτιωθεί η λειτουργία του ήπατος.
  • Βοηθάει στην καταπολέμιση του σαγχάρου
  • Και πολλά πολλά άλλα ακόμα οφέλη..

Βάζοντας τον Κουρκουμά στη διατροφή σας για έναν έως τρεις μήνες, ακολουθώντας φυσικά έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, θα δείτε σημαντικές διαφορές και θα έχετε κάνει ένα μοναδικό δώρο στον οργανισμό σας!!

Σημαντικές Σύγχρονες Μελέτες για τον Κουρκουμά:

Η κουρκούμη είναι ένα φυτό για το οποίο έχουν γίνει πολλές έρευνες. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα συστατικά (κυρίως η κουρκουμίνη) της έχουν αποτελέσει αντικείμενο για πάνω από 5600 δημοσιευμένες κατόπιν ομότιμης αναθεώρησης βιοϊατρικές μελέτες. Στην πραγματικότητα, το 5ετες μας ερευνητικό έργο σχετικά με αυτό το ιερό φυτό αποκάλυψε πάνω από 600 πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές χρήσεις, καθώς και 175 ξεχωριστά ευεργετικά αποτελέσματα.

Η Κουρκουμίνη “σβήνει” τις κακές αναμνήσεις

Ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης εκπαίδευσε ομάδα ποντικών ώστε να φοβούνται όταν ακούνε έναν συγκεκριμένο ήχο. Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι τα πειραματόζωα στο άκουσμα του ήχου θα «πάγωναν». Έτσι λοιπόν, ώρες αργότερα όταν οι αρουραίοι άκουσαν τον συγκεκριμένο ήχο, όντως φοβήθηκαν. Εκείνα όμως που προηγουμένως είχαν καταναλώσει τροφή πλούσια σε κουρκουμίνη δεν φοβήθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι η δυσάρεστη ανάμνηση είχε διαγραφεί από τον εγκέφαλό τους.

«Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι τα άτομα που υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες και άλλες ψυχικές διαταραχές στις οποίες εμπεριέχονται και οι κακές αναμνήσεις, ενδεχομένως να επωφεληθούν από μια διατροφή πλούσια σε κουρκουμίνη», σχολιάζει ο καθηγητής Γκλεν Σάφε.

Ο Κουρκουμάς συντελεί στην ανάπλαση του εγκεφάλου

Ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Ιατρικής εντόπισαν ένα συστατικό του κουρκουμά που μπορεί να «ενθαρρύνει» την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να αποκαθιστά μόνος του τις βλάβες του. Οι ερευνητές χορήγησαν σε ενέσιμη μορφή κουρκουμίνη στην σπονδυλική στήλη των πειραματόζωων και στη συνέχεια τα υπέβαλλαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, ήταν πιο δραστήρια μετά την έγχυση της κουρκουμίνης. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι το φυσικό αυτό συστατικό μπορεί να προάγει τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο Κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με ισχυρά φάρμακα

Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο βότανο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συγκριθεί με διάφορα συμβατικά φάρμακα, όπως τα παρακάτω:

  • Lipitor / ατορβαστατίνη (φάρμακα κατά της χοληστερίνης)
  • Κορτικοστεροειδή (στεροειδή φάρμακα)
  • Prozac / φλουοξετίνη και ιμιπραμίνη (αντικαταθλιπτικά)
  • Ασπιρίνη (αραιωτικό αίματος)
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Οξαλιπλατίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας)
  • Μετφορμίνη (φάρμακο κατά του διαβήτη)

Η Κουρκούμη εξίσου αποτελεσματική με το prozac στην καταπολέμηση της κατάθλιψης!

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research» έδειξε ότι η κουρκουμίνη, η κύρια πολυφαινόλη της κουρκούμης, είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φλουοξετίνη (Prozac) στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Μπάναγκαρ στην Ινδία, αξιολογήθηκαν ομάδες ατόμων που έλαβαν κάψουλες κουρκουμίνης και Prozac είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη λειτούργησε εξίσου καλά με το Prozac και αποτέλεσαν την «πρώτη κλινική απόδειξη ότι η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό και ασφαλές βοηθητικό για τη θεραπεία ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή χωρίς την ύπαρξη αυτοκτονικού ιδεασμού ή άλλων ψυχωσικών διαταραχών».

Ο Κουρκουμάς είναι ίσως το πιο ισχυρό βότανο – φάρμακο της φύσης

Όταν κανείς αναλογίζεται ότι ο τερμινανθός ή κουρκουμάς περιέχει τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές, αντιλαμβάνεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από κουρκουμίνη. Ο κουρκουμάς ή τερμινανθός περιέχει πάνω από 300 συστατικά, όπως πτητικά/αιθέρια έλαια. Θεωρείται ότι η αποτελεσματικότητά του οφείλεται εν μέρει στις ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να επιδρά σε πολλαπλές οδούς σηματοδότησης της φλεγμονώδους και νευρολογικής ρύθμισης, μέσω πολλαπλών οδών.

Ως εκ τούτου, αν θέλετε να λάβετε τα πλήρη οφέλη του κουρκουμά, όπως αυτά καταγράφονται στις διάφορες έρευνες, το καλύτερο είναι να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής με σημαντικές ποσότητες κουρκουμίνης καθώς η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος.

Από την Ayurveda σας προτείνουμε το συμπλήρωμα διατροφής Turmenic (Haridra) από την Himalaya

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία