Αποτοξίνωση με την Αγιουρβέδα

08.02.2021
από Admin Admin

Η Αγιουρβέδα, όντας ολιστικό σύστημα βλέπει τoν άνθρωπο ως όλον, δηλαδή η ανθρώπινη ύπαρξη εννοείται σε τρία επίπεδα: Σώμα - Νους - Πνεύμα. Επομένως και η αποτοξίνωση πρέπει να αφορά και τα τρία αυτά επίπεδα. Η Αγιουρβέδα θεωρεί τις τοξίνες (ama) υλικές-νοητικές-συναισθηματικές … το «αχώνευτο» υλικό, ως τη βάση όλων των διαταραχών και αναλίσκεται σε πληθώρα εργαλείων και τεχνικών προκειμένου για την απομάκρυνσή τους. Lifestyle ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας, ειδικά βότανα, διατροφές και τεχνικές αναπνοής, αγιουρβεδικά μασάζ και θεραπευτικές κούρες (abhyangamm, nasyam, shirodhara, udvartana, swedan, κ.α.), διαλογισμό, γιόγκα, ηχοθεραπεία (mantra και kirtan)… και βέβαια το “βαρύ πυροβολικό”, η panchakarma αποτελούν τις βασικές συνταγές της Αγιουρβέδα για βαθιά αποτοξίνωση - αναζωογόνηση - αντιγήρανση.

Βότανα

Η Αγιουρβέδα συνιστά τη χρήση συγκεκριμένων βοτάνων που μπορούν να καθαρίσουν τα όργανα και να αναζωογονήσουν τους ιστούς. Μερικά από τα πιο σημαντικά αποτοξινωτικά βότανα της Αγιουρβέδα είναι τα εξής: Τriphala, Chyavanprasha, Guggulu, Ginger, Turmeric και Neem. Αυτά τα βότανα βοηθούν στην ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού μας να αποτοξινώνει. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι περιέχουν χρήσιμα φυσικά αντι- οξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, καθώς και πολλές αντικαρκινικές χημικές ουσίες. Στο ενεργητικό επίπεδο, βοηθούν επίσης στην εξισορρόπηση των doshas (τύπους σώματος-νου).

Chyawanprash

Στην Αγιουρβέδα θεωρείται για πάνω από 3000 χρόνια σπουδαίο ελιξίριο. Πρόκειται για μια συνταγή – πανάκεια που συνδυάζει 54 αγιουρβεδικά βό- τανα και μαγειρεύεται επί δύο ημέρες με ειδικές διαδικασίες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα ενεργά συστατικά του. Eπενεργεί στον εσωτερικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος αυξάνοντας την ανοσία. Στην Αγιουρ- βέδα, το chyawanprash θεωρείται rasayana και χαρακτηρίζεται από πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων ότι διατηρεί τη νεότητα, το σφρίγος και τη ζω- ντάνια. Θα το βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Λάβετε 1-2 κουταλιές της σούπας σε ζεστό νερό καθημερινά, κατά προτίμηση το πρωί.

Triphala

Το triphala αποτελεί συνδυασμό τριών αγιουρβεδικών βοτάνων (Haritaki, Amalaki και Bibhitaki) που αναζωογονούν τη μεμβράνη του πεπτικού συ- στήματος και συμβάλλουν στον αποτελεσματικό καθαρισμό του παχέος εντέρου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση σύμφωνα με την Αγιουρβέδα για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας. Χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα ως αποτοξινωτικό, αναζωογονητικό και ήπιο καθαρτικό. Κατάλληλο για μα- κροχρόνια χρήση, το Triphala είναι δημοφιλές για τη μοναδική ικανότητά του να αποτοξινώνει το σύστημα ενώ ταυτόχρονα το θρέφει. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, (1). το Triphala είναι μια από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ενώσεις στη φύση, που περιέχει σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική περιεκτικότητα από τα περισσότερα τρόφιμα και μεμονωμένα βότανα. https://pubmed.ncbi. nlm.nih.gov/19172666/

Guggulu

Το guggulu είναι ένα ισχυρό βότανο που προέρχεται από το φυτό Commiphora mukul. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το guggulu, που ση- μαίνει «προστατεύει από ασθένειες» στα σανσκριτικά, είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθαριστικά βότανα που εξαφανίζει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα, επιτρέποντας τη σωστή πέψη και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Όταν συνδυάζεται με άσκηση και σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα να επανέρθει στο φυσιολογικό του βάρος.

Χρήσιμες συμβουλές:

✓Αποφύγετε το κρέας, τα ψάρια και τα αβγά κατά την περίοδο της αποτοξίνωσης.
✓Μία κλασική αγιουρβεδική συνταγή που ονομάζεται Kitchari (συνδυασμός ροβίτσας με ρύζι και διάφορα βότανα και μπαχαρικά) είναι πολύ ευεργετική για την εξάλειψη της Αma.
✓Καθε πρωί ξεκινήστε τη μέρα σας με βότανα και μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το κύμινο, το σινάπι, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το τζίντζερ, το κάρδαμο, αναμεμειγμένα με λίγο ghee. Bοηθούν να διεγερθεί η πεπτική φωτιά και έτσι συντελείται ο καθαρισμός των τοξινών.
✓Δώστε έμφαση στις πικρές, ελαφρώς πικάντικες και στυφές τροφές.
✓Τα βοτανικά αφεψήματα είναι ωφέλιμα.
✓Θα πρέπει να καταναλώνετε λαχανικά στον ατμό και ζεστές σούπες.
✓Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφής την περίοδο Kapha, μεταξύ 6π.μ.-10π.μ. και 6μ.μ.-10μ.μ., γιατί τότε αυξάνονται οι τοξίνες στο σώμα.
✓Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά 1.5 λίτρα νερό, κατά προτίμηση ζεστό ή χλιαρό.
✓Πάντα να τελειώνετε το γεύμα σας με ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ και λεμόνι. Βοηθά να ισχυροποιηθεί η πεπτική διαδικασία και αποτρέπει την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Πέρα από τις καθημερινές αγωγές, η Αγιουρβέδα προτείνει τις εποχικές κούρες – αγωγές αποτοξίνωσης, και ιδιαίτερα στα δύο ηλιοστάσια (άνοιξη – φθινόπωρο), που θεωρεί ότι είναι οι σημαντικότερες εποχές για αποτοξίνωση.
Είναι οι περίοδοι που η φύση επίσης πραγματοποιεί τις ανανεωτικές – μεταβατικές της διαδικασίες.

Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει πως οι μέρες που περνάμε είναι μέρες έντονων ξεκαθαρισμάτων και μάλιστα σε πολύ βαθιά επίπεδα… Ευκαιρία λοιπόν για δυνατές αποτοξινώσεις, πέρα από τροφές και ρύπους για απαλ-
λαγή για τις πιο βαθιές, πιο ύπουλες, και πιο «αχώνευτες» τοξίνες από τα βάθη του υποσυνειδήτου μας, που πνίγουν την ψυχή μας και μας απομακρύνουν από την Αληθινή μας Φύση, από την …Πηγή μας!

Όλα τα παραπάνω, τα βότανα, οι βασικές αγιουρβεδικές τεχνικές και θεραπείες, καθώς και τα μαθήματα θεραπευτικής yoga διδάσκονται και εφαρμόζονται στο «Σπίτι της Αγιουρβέδα» τόσο στην Αθήνα, στην Πλάκα - δίπλα στο Σύνταγμα, (Νίκης 28),όσο και στη Θεσσαλονίκη (Βασιλέως Γεωργίου 41), κοντά στην Έκθεση.

#TheHomeofAyurveda

Αν θέλετε να «συναντήσετε» την Αγιουρβέδα στη ζωή σας και να βιώσετε τις ολιστικές προτάσεις ”Φυσικού Ευ Ζην & Μακροζωίας”, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα T. 210 3632350, 2310 887679, info@ayurveda-hellas.gr

ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία