FB PageView

Αλλεργίες

30.03.2021
από Admin Admin

Άνοιξη προ των πυλών και μιλώντας αγιουρβεδικά μπαίνουμε σε kapha* εποχή και η κατεξοχήν kapha ασθένεια είναι οι αλλεργίες. Πολύ γενικά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις αλλεργίες ως μια διαταραχή του ανοσοποιητικού που αναγνωρίζει ως εχθρό «αθώες» κατ’ άλλα ουσίες, αλλά και …καταστάσεις.

Όταν το σύστηµα «κολλάει» και υπάρχει συµφόρηση (kapha εκφράσεις) τοξινών και δυσάρεστων εµπειριών, χωρίς τη δυνατότητα αποµάκρυνσης των περιττών στοιχείων (ama), τότε ο µηχανισµός ανοσοποίησης και άµυνας αποσυντονίζεται και αντιδρά… «αλλόκοτα».
Ακόµη δε µεγαλύτερη διαταραχή έχουµε στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσηµάτων, όπου ο οργανισµός αναγνωρίζει ως εχθρό τον ίδιο του τον εαυτό και στρέφεται εναντίον του.
Με τον καταιγισµό των πληροφοριών της σύγχρονης εποχής, της µεταβλητότητας, της αστάθειας, της ταχύτητας
στις έντονες αλλαγές χωρίς να υπάρχει ο ανάλογος χρόνος για προσαρµογή, κυριαρχεί το «αχώνευτο» σε όλα τα
επίπεδα της ζωής µας: σε τροφές, συναισθήµατα και σκέψεις… Καλούµαστε, λοιπόν, να αντιµετωπίσουµε πολύ έντονες καταστάσεις -σαν κι αυτές που ζούµε σήµερα- που ανατρέπουν συνεχώς τη ζωή µας. Όλα γίνονται γρήγορα χωρίς την απαιτούµενη προσαρµοστικότητα και τη δυαντότητα διαχείρισης. Οπότε δηµιουργείται -µέσα µας και
έξω- ένα περιβάλλον αµφιβολίας, σύγχυσης, διαρκούς άγχους που καταναλώνει πολύτιµη ενέργεια από τα
βασικά µας ενεργειακά αποθέµατα, αφήνοντας σηµαντικά συστήµατα του οργανισµού µας εκτεθειµένα και ακάλυπτα, όπως το ανοσοποιητικό.
Η Αγιουρβέδα, όντας ολιστικό σύστηµα, βλέπει τον άνθρωπο ως όλον, δηλαδή η ανθρώπινη ύπαρξη εννοείται
σε τρία επίπεδα: Σώµα – Νους – Πνεύµα. Θεωρεί λοιπόν ότι σε κάθε ασθένεια ή διαταραχή η αντιµετώπιση της αιτίας -και όχι το σύµπτωµα- είναι το κλειδί για την επίτευξη µακροπρόθεσµης ισορροπίας και ίασης. Έτσι, εκτός από την αποφυγή των εξωτερικών αιτιών της αλλεργίας, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εσωτερική ανοσία µε εργαλεία όπως: lifestyle ανάλογα µε την ιδιοσυγκρασία µας, ειδικά βότανα, διατροφές και τεχνικές αναπνοής, διαλογισµό, γιόγκα και αναζωογονητικές θεραπείες.

Βότανα για τη θεραπεία των αλλεργιών

Η Αγιουρβέδα συνιστά τη χρήση ειδικών βοτάνων, µεταξύ των οποίων τα εξής: Trikatu, Tulasi, και κυρίως το κορυφαίο Τurmeric, το οποίο συνδυάζεται άριστα µε το βότανο της ελληνικής µας παράδοσης, τη Ρίγανη.

TURMERIC
Το Τurmeric είναι ίσως το διασηµότερο από όλα τα φαρµακευτικά βότανα της αγιουρβεδικής ιατρικής. Χρησιµοποιείται ως φάρµακο στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ας δούµε, όµως, ποιο είναι το δραστικό συστατικό του Τurmeric που δρα στην καταπολέµηση των αλλεργικών αντιδράσεων. Επιπλέον, τι δείχνει η έρευνα σχετικά µε τη χρησιµότητά του στη θεραπεία των αλλεργιών;
Οι κύριες δραστικές ουσίες του Turmeric είναι τα κουρκουµινοειδή, εκ των οποίων η σηµαντικότερη είναι η curcumin (κουρκουµίνη). Αυτή η ένωση είναι ένα ισχυρό αντιφλεγµονώδες, αντιβακτηριακό φυσικό φάρµακο για την αντιµετώπιση πολλών προβληµάτων που σχετίζονται µε την υγεία.

Βοηθά στη θεραπεία του αλλεργικού άσθµατος
Η κουρκουµίνη, σύµφωνα µε έρευνες, µπορεί να ρυθµίσει το ανοσοποιητικό σύστηµα και να αποτρέψει την απελευθέρωση ισταµίνης (ένωση που προκαλεί φλεγµονώδη απόκριση και κνησµό).

Βοηθά στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας
Η κουρκουµίνη µπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συµφόρησης (δυσκολία στην αναπνοή, φτέρνισµα και καταρροή), καθώς και άλλων συµπτωµάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε µια µελέτη που έγινε σε 241 ασθενείς µε πολυετή αλλεργική ρινίτιδα, η κουρκουµίνη βρέθηκε να βελτιώνει τη ρινική αναπνοή σε µια
περίοδο δύο µηνών

Βοηθά στη µείωση του κνησµού
Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η κουρκουµίνη ήταν ένας εξαιρετικός παράγοντας κατά του κνησµού. Mειώνει
τον κνησµό που προκαλείται από την απελευθέρωση ισταµίνης. Η κουρκουµίνη απέκλεισε τον TRPV1 (τον
υποδοχέα καψαϊκίνης) στους αισθητήριους νευρώνες των ποντικών.

Αναζωογονεί το δέρµα
Το Τurmeric, τόσο σε τοπικές εφαρµογές όσο και ως συµπλήρωµα αποτελεί ένα εξαιρετικό καλλυντικό για
το δέρµα. Χάρη στα πολύτιµα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγµονώδη συστατικά του αναζωογονεί το δέρµα
αναδεικνύοντας τη φυσική του λάµψη. Επιπλέον, βοηθά στη διαχείριση ορισµένων παθήσεων του δέρµατος, όπως ακµή, ατοπική δερµατίτιδα, ψωρίαση, αλωπεκία και λεύκη.

ΡΙΓΑΝΗ
Η ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε δύο αρωµατικές ουσίες την καρβακρόλη και τη θυµόλη. Πρόκειται
για δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στις φαινόλες. Η καρβακρόλη είναι ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιµυκητιακή ουσία ενώ η θυµόλη είναι ένα ισοµερές της καρβακρόλης που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό
σύστηµα.
Το έλαιο ρίγανης είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιβιοτικά στην καταπολέµηση πολλών λοιµώξεων και σύµφωνα µε τη βάση δεδοµένων για τα φάρµακα (The Natural Medicines Comprehensive Database), η ρίγανη µπορεί να χρησιµοποιηθεί στο κρυολόγηµα, στις λοιµώξεις, στο χρόνιο άσθµα, στη βρογχίτιδα, στους ρευµατισµούς, στην ιγµορίτιδα, στις αλλεργίες και σε άλλες παθήσεις.

Αγιουρβεδικές τεχνικές και θεραπείες
H Αγιουρβέδα εκτός από τα βότανα διαθέτει στο οπλοστάσιό της και άλλα θεραπευτικά εργαλεία: Θεραπείες, όπως η Nasyam, τεχνικές αναπνοής και pranayama, γιόγκα και βέβαια τον ∆ιαλογισµό.
Με τον διαλογισµό, ο νους λαµβάνει σηµαντική βοήθεια στο να διαχειριστεί µεθοδευµένα την άναρχη συσσώρευση των πληροφοριών που λαµβάνει καθηµερινά. Να κατανοήσει, να αποδεχθεί και να αντιµετωπίσει!


ΕΣΠΑ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρματικότητα - Καινοτομία